Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Nu är 3D-tekniken mogen att förändra modebranschen

02:08. 3D-teknik blir allt vanligare i modebranschen. Det syns både på catwalken i Paris och i kursutbudet på textilhögskolan i Borås. Ett svenskt företag som satsat på den tekniken är Volumental. De har skapat en tjänst där du kan skanna in dina fötter, få dina mått direkt och sedan kan beställa skräddarsydda skor på nätet.

Spotify ändrade spelplanen för musikbranschen och Netflix förutsättningarna för hur vi ser på tv. Nu kan 3D-tekniken förändra modeindustrin. Tekniken syns redan på catwalken i Paris och i kurser på textilhögskolan i Borås.

Tekniker för att skanna in kroppen i 3D och därmed få skräddarsydda produkter hemskickade på posten har nyligen lanserats i Sverige. Samtidigt utvecklas möjligheten att själv kunna skriva ut den perfekta klänningen eller de måttanpassade skorna hemma.

Elin Lydahl, generalsekreterare på Sveriges textil och modeföretag, Teko, ser en framtid för 3D inom modebranschen.

– Det är en fantastiskt häftig teknik som vi ser många möjligheter med. Både för konstnärligt uttryck, men även på sikt för hur vi handlar kläder, förklarar hon.

Under 2013 uppgick världsmarknaden för 3D-teknik till 2,5 miljarder dollar och fram till 2018 förväntas marknaden växa till 16,2 miljarder dollar, enligt analys­företaget Canalys. Inom modebranschen är 3D fortfarande relativt nytt, men användningen av tekniken ökar.

Under modeveckan i Paris 2013 gjorde 3D-printade kläder för första gången entré på catwalken. Designern Iris Van Herpen släppte en uppmärksammad kollektion skapad med hjälp av 3D-skrivare. Även Victoria’s Secret har använt sig av 3D-skrivare och under modevisningen 2013 bar en av modellerna ett par designade vingar som skrivits ut.

I Sverige har 3D-teknik tagit sig in på schemat på Textilhögskolan i Borås. Att hänga med inom utvecklingen är viktigt för skolan och eleverna, anser Clemens Thornquist professor i modedesign.

– Framförallt handlar det om att vara med i utvecklingen, att se vilka nya tekniker som finns och hur det kan påverka kläder och mode på olika sätt, säger han.

Elin Lydahl tror att 3D-tekniken kan leda till att en större del av klädproduktionen sker i Sverige. Hon ser också att tekniken kan vara bra ur ett miljöperspektiv

– I dag tillverkas mycket mode som används väldigt få gånger. Om vi kan göra saker som faktiskt är måttanpassade och specialbeställda för oss kanske vi skulle använda det fler gånger, säger hon.

Ett svenskt företag som satsat på just det är Volumental. De har skapat en tjänst där du kan skanna in dina fötter, få dina mått direkt och sedan kan beställa skräddarsydda skor på nätet.

Volumental grundades i slutet av 2012 av Miroslav Kobetski, Caroline Walerud, Rasmus Göransson och Alper Aydemir. Deras vision är att göra skräddarsytt tillgängligt för alla och att underlätta för konsumenter att köpa rätt storlek både i butik och på nätet. Under 2014 fick de in 20 miljoner kronor från investerare. Något som gjorde att de kunde börja göra visionen till verklighet, enligt Miroslav Kobetski.

Hur lång tid det tar för att få en 3D-profil med personliga mått som man kan använda hos flera olika företag på nätet är fortfarande inte klart. Det kan komma i år, men mycket beror på hur snabbt tekniken utvecklas.

– Nu i början kommer det att finnas en skannerstation i affären. Där kan man skanna in fötterna och sedan kanske affären tillverkar skorna på plats eller så får man hjälp att välja ut de skor som passar perfekt. På de datorer som har tekniken kommer man även att kunna göra samma sak hemifrån, säger han.

Hur kan framtidens skoaffär se ut?

– För mig existerar den inte. Framtidens skoaffär är en knapp på min profil. Men de närmsta åren ska den här tekniken kunna hjälpa de anställda i skoaffärer att hitta den bästa skon för dig.

Malin Nykvist
malin.nykvist@dn.se

 


Nyhet. Fyra uppfinningar som gör arbetslivet enklare

Framtidens innovationer kommer att förända vardagen i många yrken. DN listar fyra uppfinnar som kan förända arbetslivet. Läs mer

Caroline Englund
caroline.englund@dn.se

Fakta:Så fungerar Volumentals idé

Du ska kunna komma in i skoaffären, få ditt eller ditt barns fötter skannade, få reda på precis vilken storlek som passar och kunna beställa skräddarsydda skor.

Du ska i framtiden också kunna sitta hemma, ta din mobil, dator eller platta till hjälp för att skanna in din kropp och sedan handla skräddarsydda produkter som passar direkt på nätet.

Fakta.Så fungerar en 3D-skrivare

 

  • En 3D-skrivare skapar tunna lager i ett material som läggs på varandra och på det sättet bygger upp en tredimensionell form.
  • En digital modell ­eller ritning bestämmer måtten. Oftast går det att med blotta ögat se strukturen som lagren har skapat i objektet.
  • Några material som kan användas i 3D-skrivare är plast, metall och glas. Det går även att skriva ut ätbara material som socker eller choklad.
  • Lagren som ska skrivas ut skapas på en plattform som är höj- och sänkbar. Den sänks efter hand för att ge plats åt nya lager och på så sätt byggs en modell upp i höjdled. 

Källa: tidningen Internetworld

Läs mer.Andra artiklar om 3D-skrivare

Nyhet. 3D-skrivarens användningsområden begränsas bara av fantasin. I måndags presenterade forskare en ny teknik där tredimensionella figurer växer fram ur vätska. Läs mer


Nyhet. Robyn startar popkollo för framtidens tekniker. 3D-teknik står på schemat. Läs mer


Nyhet. Paul McCartney kan laddas ned och skrivas ut i 3D. Hans present till fansen. Läs mer

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.