Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/ny-rapport-fler-forlanger-arbetslivet-efter-65/

Jobb & Karriär

Ny rapport: Fler förlänger arbetslivet efter 65

Victoria Strand ger patienten Alexander Hed en spruta som innehåller allergivaccin – en av de sista doserna han får under den fyraåriga behandlingen. Foto: Lotta Härdelin

Allt fler personer över 65 år fortsätter arbeta. Inom vård och omsorg har antalet sysselsatta i åldersgruppen 65-69 år ökat markant, från 8.000 till 21.000 personer mellan 2008 och 2018, visar en ny rapport som delegationen för senior arbetskraft tagit fram. 

– Jag tycker att jobbet är viktigt och jag tror att min erfarenhet uppskattas, säger den 67-åriga överläkaren Victoria Strand. 

Den 67-åriga överläkaren Victoria Strand och hennes patient, Alexander Hed, träffas i ett litet rum på mottagningen. 

– Jag har bytt till ett mindre rum eftersom jag håller på och fasar ut mig, säger Victoria Strand.

Victoria Strand är specialiserad inom allergisjukdomar. I närmare 30 år har hon arbetat med människors astma- och allergibesvär. 

Sedan hon fyllde 65 år har hon varit kvar på kliniken där hon arbetat i två decennier. Fem arbetsdagar har dragits ned till två och chefstjänsten har lämnats över till en yngre kollega. 

– Min situation är lite speciell därför att jag representerar en bristspecialitet. Jag tror det gäller även andra specialistområden bland läkare där de stora fyrtiotalistkullarna har gått i pension. 

Victoria Strand märker att det skett en ökning av antal personer som fortsätter jobba efter att de uppnått pensionsålder, framför allt bland kvinnor inom vården. Foto: Lotta Härdelin

Enligt en ny rapport som regeringens delegation för senior arbetskraft tagit fram återfinns allt fler seniorer, såväl kvinnor som män, på arbetsmarknaden i dag, jämfört med för tio år sedan. 

– Man kan tänka sig att det är en naturlig följd av att fenomenet växer och blir mer allmänt utbrett, att allt fler fortsätter jobba efter det magiska 65-strecket, säger Anna Fransson, som är en av rapportförfattarna. 

Hon menar att hälsa och ekonomi är två andra faktorer som kan spela in.

– Folk blir friskare och kanske vill använda en del av de friska åren till att arbeta lite längre. Men vissa kanske måste fortsätta jobba för att de inte har råd att gå i pension. 

Även Victoria Strand märker att det skett en ökning av antal personer som fortsätter jobba efter att de uppnått pensionsålder, framför allt bland kvinnor inom vården. 

– Jag tror att det handlar om en kombination av att man trivs och att man identifierar sig mycket med sitt arbete. 

Rapporten slår fast att de flesta sysselsatta seniorer arbetar deltid. Anna Fransson tror att det möjligen blivit lättare för arbetstagaren att jobba på sina egna villkor, och för arbetsgivaren att acceptera att man fortsätter på färre timmar i veckan. 

– I så fall är det ju en väldigt positiv utveckling kan man tycka, att det blir öppet för fler seniorer. Inte bara för de som kan tänka sig att jobba 40 timmar.

Victoria Strand har haft den möjligheten, att själv kunna välja hur mycket hon vill arbeta. Men, betonar hon, man får inte glömma bort att det inte gäller alla. 

– Pensionssystemet slår ganska hårt mot de kvinnor som varit hemma och tagit hand om barn, eller jobbat deltid, vilket många kvinnor som tillhör min generation har gjort. 

Om pensionsåldern ska höjas för att säkerställa välfärden, något som diskuteras i samhällsdebatten, behöver arbetsmarknaden anpassas för att bli mer seniorinkluderande, menar Anna Fransson.  

Victoria Strand påpekar att det är viktigt att de som orkar jobba vidare inte blir en norm, som används som argument för att höja pensionsåldern. 

– Vissa har tyngre jobb och är slitna redan när de är 55. Sedan är det vissa som håller sig friska och andra inte. Därför borde pensionsåldern vara mycket mer flexibel, och anpassas efter olika arbeten. 

För egen del tror hon att hon kommer jobba ett tag till, men hon tar ett år i taget. 

– Så länge det finns behov av mig och jag har lust, så kommer jag fortsätta jobba. Nu har vi fått hit en läkare som ska bli allergispecialist, som jag handleder. Det tycker jag är jättebra, att jag kan lära ut och föra över min kunskap till nästa generation.