Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Psykisk belastning störst jobbproblem

Mer än var fjärde kvinna tror att jobbet kommer att påverka ­hälsan negativt de närmaste åren. Det framkommer i den senaste Jobbhälsobarometern, som presenteras nästa vecka.

I förra årets Jobbhälsobarometer rasade andelen som svarade ja på frågan om de kände sig motiverade i sitt arbete.

– Då trodde jag att det kanske var en tillfällig statistisk nedgång, men vi ser ingen vändning. I årets resultat ser vi att andelen motiverade fortsätter att minska i viss mån i några åldersgrupper, säger Lars Hjalmarsson, vd för Sveriges företagshälsor, den branschorganisation som genomför den årliga enkätundersökningen.

Trots en uppgång i år, som kan bero på att nya grupper nås eftersom enkäten görs med post i stället för via telefoni, har de yngsta den lägsta andelen som säger sig vara motiverad i sitt arbete. De som är 30 år och yngre har även sämst värde på frågan om de tror att deras nuvarande arbete kommer att påverka deras hälsa negativt under de närmaste två åren. Det tror 29 procent av de unga kvinnorna och 27 procent av männen. En röd tråd i alla åldersgrupper är att det är den psykiska belastningen som är det största problemet.

De senaste åren har det varit allt färre som tror att de inte kommer att ha någon sjukfrånvaro under det kommande året. I årets Jobbhälsobarometer fortsätter den utvecklingen bland dem som är 41 år och äldre.

– Vi ser att det finns en mycket stark koppling mellan att ha känt psykiskt obehag inför att gå till jobbet och att tro att man kommer att vara sjukfrånvarande någon eller några gånger under de närmaste tolv månaderna, säger Lars Hjalmarsson.

Enligt Jobbhälsobarometern är det de yngsta på arbetsmarknaden som oftast tror att de kommer att ha någon sjukfrånvaro det närmaste året.

– Ska man spekulera om förklaringar så kan det handla om att de ofta kommer in på arbetsmarknaden på mer utsatta jobb än andra grupper. Sedan kan man fråga sig om det kan bero på att de yngre har andra värderingar om att vara sjukfrånvarande än vad de äldre har.

En panel av läkare och andra yrkes­grupper som arbetar inom företagshälsovården har rankat vilka arbetsmiljö- och hälsoproblem som är störst bland deras patienter. Här kommer stress på jobbet på en klar första plats.

– Det är inte fel att jobba mycket, men att jobba mycket hela tiden är fel. Ser man inget slut och saknar tid till återhämtning så blir det galet. Med tanke på det är kanske korttidssjukfrånvaron inte av ondo. Den ger möjlighet att laga pys­punkan och förhindrar då kanske något värre. Det bästa vore naturligtvis om arbetsplatserna var organiserade på ett sätt så att detta helt kunde undvikas, säger Lars Hjalmarsson.

Fakta.

På påståendet ”Den stress som förekommer i arbetslivet kan du hantera på ett tillfredsställande sätt” var det främst unga kvinnor som inte instämde, 20 procent av kvinnorna under 30 år och 22 procent i åldern 31–40 år. Gruppen som mest instämde i påståendet var män 55 år och äldre, deras andel var 60 procent.

De som i högst grad inte instämde med påståendet ”Du känner att du hinner med dina arbetsuppgifter inom ordinarie arbetstid” var kvinnor, 31–40 år, med andelen 30 procent. De som mest instämde var män 55 år och äldre med 50 procent.

På frågan om de någon gång har känt psykiskt obehag att gå till jobbet svarade 46 procent av kvinnorna under 30 år ja. Lägst värde hade män 55 år och äldre med 19 procent.

Det är fler som instämmer, än inte instämmer, på påståendet ”Du känner dig motiverad på arbetet”. 20 till 25 procent av kvinnor och män 40 år eller yngre instämde inte, medan 37–45 procent instämde.

Totalt tillfrågades 15 000 personer, enligt ett statistiskt urval, i åldrarna 20–65 år via brev, 9 054 svarade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.