Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Psykisk ohälsa befaras öka

Mer än hälften av landets företag bedömer att långtidssjukskrivningarna kommer att öka under nästa år. Sex av tio tror att ännu fler kommer att drabbas av psykiska besvär. Kostnaderna beräknas öka med 2,8 miljarder kronor.

Redan i dag är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till längre sjukfrånvaro. Mer än var tredje ny sjukskrivning beror i dag på den typen av diagnoser. Det ger företagen en årlig kostnad på 15 miljarder kronor, enligt den nya rapporten Hälsobarometern, som tagits fram av Länsförsäkringar.

Den bygger på telefonintervjuer med 1 000 slumpmässigt utvalda svenska företag.

– Det är oroande att så många tror på ökade långtidssjukskrivningar. Samtidigt är tre av fyra tillfrågade inte oroliga för att deras medarbetare ska bli sjukskrivna. Det gör att vi blir extra oroliga, säger Leli Kjellin, ansvarig för välfärdsfrågor på Länsförsäkringar, som har försäkrar en tredjedel av Sveriges företag.

Hon menar att det visar att de behöver sprida mer kunskap psykisk ohälsa och utmattningssjukdomar. Enligt Leli Kjellin tycker bara var fjärde företagare att de har god kunskap om hur de ska upptäcka och hantera medarbetarna

– Vi är hyfsat bra på att ta hand om ryggbesvär och ont i knäna. Det har vi även lättare att tala om öppet. När det gäller psykiska åkommor är det vanligaste att man biter ihop ända tills man blir rejält sjuk. Det är väldigt olyckligt, eftersom det är stor skillnad på att rehabilitera någon som har gått in i väggen och en som är på väg att göra det.

I år beräknar Försäkringskassan att kostnaderna för sjukskrivningar blir sammanlagt drygt 20 miljarder kronor. För ett företag blir utgiften för en sex månaders sjukskrivning för en person med en månadslön på 22 000 kronor i genomsnitt 70 000 kronor, och för samhället blir sjukskrivningskostnaden 101 000 kronor.

Oron kring sjukdomsfrågor ligger på företagens tre i topp, tillsammans med oro för förändrade regelverk och problem med finansiering av verksamheten.

– Människor som startar företag drivs i första hand av att utveckla en idé, inte av att ta hand om de anställdas sjukdomar. Att ta hand om psykisk ohälsa har de ingen beredskap för, säger Leli Kjellin.

De flesta bedömare förklarar de ökade sjuktalen för psykiska åkommor med att pressen ökat både på arbetsplatsen och i familjelivet. Allra vanligast är psykisk ohälsa bland kvinnor runt 35 år, med barn.

– Dessutom förväntas vi vara tillgängliga ständigt. Det är också en sak som gör att många mår dåligt, säger Leli Kjellin, som betonar att lägre sjuktal vore något som såväl anställda som arbetsgivare och statskassa skulle vinna på.

Fakta.Psykisk ohälsa

I dag anser sju av tio anställda att sjukdomarna beror på yrkesrelaterade problem, medan drygt åtta av tio företag uppger att det är privata problem som leder till sjukskrivning. Psykisk ohälsa är numera den vanligaste orsaken till längre frånvaro i många länder i västvärlden. Förutom samhällets kostnader sjukförsäkring och vård innebär sjukskrivningar produktionsbortfall för företagen. Källa Hälsobarometern, Nr 1 2014

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.