Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/rekordmanga-kvinnor-utbildas-inom-byggbranschen/

Jobb & Karriär

Rekordmånga kvinnor utbildas inom byggbranschen

Bild 1 av 5 Malin Hellmér, 26, har sin praktik som byggprojektör på NCC i Uppsala. - Jag är ett stort The Sims-fan så det passar mig, säger hon.
Foto: Anders G Warne
Bild 2 av 5 ”Jag är ett stort The Sims-fan”, säger Malin Hellmér, 26, som har sin LIA praktik på NCC i Uppsala.
Foto: Anders G Warne
Bild 3 av 5 Malin Hellmér, 26, har sin LIA praktik på NCC i Uppsala.
Foto: Anders G Warne
Bild 4 av 5 Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på branschföreningen Sveriges byggindustrier.
Foto: Rosie Alm Rosie Alm
Bild 5 av 5 Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på branschföreningen Sveriges byggindustrier.
Foto: Rosie Alm Rosie Alm

Rekordmånga kvinnor sökte byggutbildningar på yrkeshögskolan 2018, visar nya siffror från SCB. På ett år har antalet kvinnor som sökt en utbildning inom samhällsbyggnad och byggteknik ökat med 45 procent.

– Man tänker att man står ute i regnet och skyfflar. Men det finns många grenar inom bygg, säger Malin Hellmér som läser till byggprojektör BIM på Nackademins yrkeshögskola.

Rätta artikel

I flera år har byggbranschen kämpat för att rekrytera kvinnor till den klassiskt mansdominerade sektorn. Och nu ser ansträngningarna ut att äntligen ge resultat.

I fjol antogs närmare tusen kvinnor till de här utbildningarna inom inom samhällsbyggnad och byggteknik, visar SCB-statistik. Mer än var tredje sökande är en kvinna.

– Ökningen är främst bland arbetsledare, men även tekniker, projektörer och konstruktörer. Ute på byggena är det fortfarande väldigt stor mansdominans men det har blivit mycket bättre på tjänstemannasidan och kommer bli ännu bättre när de här tjejerna tar examen, säger Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på branschföreningen Sveriges byggindustrier.

Byggbranschen har lyckats bättre än andra mansdominerade yrken, inom teknikbranschen har andelen kvinnor på YH-utbildningarna legat på 25 procent sedan 2014.

Ökningen beror enligt Elin Kebert på en aktiv insats från branschen gemensamt och myndigheten för yrkeshögskolan.

– Vi har bland annat tänkt igenom hur vi marknadsför utbildningarna. Tidigare har det kryllat av bilder på män utan rätt skyddsutrustning på byggen i marknadsföringen och det har vi försökt jobba bort, säger hon.

Ett antal projekt satsar på att rekrytera kvinnor till byggbranschen och få ut dem i produktion och i ledarroller. De heter saker som Byggberit, Pepp, Bygglab och Stella. 

I dag finns det knappt en handfull utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik som har över hälften tjejer. Malin Hellmér, 26, läser första året till byggnadsprojektör BIM på Nackademins yrkeshögskola i Solna i norra Stockholm. Hon är en av 33 i en klass med 36 procent tjejer.

– Vi är nog den byggutbildningen som har flest tjejer eftersom det är lite mer design-inriktat. BIM-konceptet är att man digitaliserar byggbranschen, man ritar i en 3D-modell istället för att alla ska springa runt med en bunt papper på bygget. Jag är ett stort The Sims-fan, så det passar mig. Dessutom får vi projekteringsdelen, vi samordnar och leder arbetet, säger hon.

Under den åtta veckor långa praktikperioden praktiserar Malin Hellmér nu som byggprojektör på NCC i Uppsala. Men det är inte den typiska scenen av en byggbarack på en byggarbetsplats som DN möts av. Det nybyggda kontoret påminner mer om ett arkitektkontor och de gulgröna reflexkläderna har bytts ut mot skjorta och kostym. Malin Hellmér sitter vid en rundad datorskärm som täcker större delen av skrivbordet och modellerar i 3D:

– Säger man att man jobbar inom bygg så tänker många att man är ute på byggarbetsplatsen. Man behöver visa att det finns många olika grenar inom bygg och att det inte bara är produktion, även fast produktion är en stor del och att det behövs flest kvinnor till produktion.

På den korta tiden Malin Hellmér har jobbat inom byggbranschen tycker hon att det har varit tydligt att det trots allt kan finnas vissa skillnader för vilka roller kvinnor typiskt sett har inom branschen:

– När jag har varit ute på projekteringsmöten sitter vi alla discipliner samlade. Och då har jag direkt reagerat på att representanter för el, ventilation, rör, brand och de yrkena bara har varit män. När det kommer in en tjej har hon antingen varit arkitekt eller landskapsarkitekt. 

Känner du dig nöjd med ditt val av utbildning hittills?

– Ja jättenöjd faktiskt, vi kan jobba med både projektledning, arkitektur, konstruktion och ren modellering. Fördelen med en yrkeshögskoleutbildning är att den inte får starta om det inte finns ett behov. Och det är väldigt tryggt för mig som student att veta att jag kommer få ett jobb efter avslutad utbildning.

Läs mer: Emotionell koppling till materialen ska locka kvinnor till byggjobb

Läs mer: ”Trögt att få sökande till byggprogrammen”

Läs mer: Fler kvinnor söker till byggutbildning