Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Rekryteringsexperten:”Våga ställa krav när du söker jobb”

”Glöm inte att sätta värde på dig själv under arbetsintervjun”, säger Rebecca Hallberg (andra personen från vänster i bild), en av TNG:s rekryterare som är med och driver jobbpodden ”Tack för din ansökan”.
”Glöm inte att sätta värde på dig själv under arbetsintervjun”, säger Rebecca Hallberg (andra personen från vänster i bild), en av TNG:s rekryterare som är med och driver jobbpodden ”Tack för din ansökan”. Foto: TNG

En lyckad rekryteringsprocess handlar om få till ett ömsesidigt möte mellan arbetssökande och företag. Därför är det viktigt som jobbsökande att våga ställa krav på potentiella arbetsgivare, uppmanar rekryteringsexperten Rebecca Hallberg.

Att gå på arbetsintervjuer kan kännas rejält nervöst – oavsett om det handlar om ditt första jobb eller om du har hunnit arbeta ett tag.

– De flesta söker fortfarande jobb via arbetsannonser. Redan där uppstår ett slags beroendeförhållande – du måste bevisa för arbetsgivaren att du är den bäst lämpade kandidaten för tjänsten. Det gör att många inte törs ställa frågor under arbetsintervjuerna, eftersom man är rädd för att verka för krävande, säger Rebecca Hallberg, som arbetar som rekryterare hos bemannings- och rekryteringsföretaget TNG.

Det finns mycket att vinna på att våga ta plats när du träffar en rekryterare eller företaget som erbjuder en tjänst du är intresserad av.

– En anställningsprocess handlar om att hitta fram till varandra. Det är viktigt att komma ihåg att jobbet ska passa även dig som är arbets-sökande. För att kunna göra det behöver du komma fram till vad du har för egna förväntningar på tjänsten och arbetsplatsen – och sedan ställa frågor till arbetsgivaren för att se om de kan matcha det.

Hon fortsätter:

– Det handlar också om att sätta ett värde på sig själv. För att kunna göra ett bra jobb behöver du veta att du kommer att trivas och passa in på arbetsplatsen.

Om vi vänder på perspektivet – vad tjänar arbetsgivaren på att du ställer krav?

– Företaget letar efter en person som verkligen trivs med uppgifterna som tjänsten innebär. Att du ställer frågor visar dels att du är engagerad, dels att du verkligen är intresserad av tjänsten.

Som rekryterare är det tänkt att Rebecca Hallberg och hennes kollegor ska fungera som ett slags brygga mellan arbetssökande och företag.

– När du är arbetssökande är det viktigt att veta vilka företag som är värda att satsa på, och vilka som inte kan erbjuda det du är ute efter. Därför är det bra att se på rekryteraren som ett slags ambassadör för företaget. Genom att diskutera krav och förväntningar i förväg med oss rekryterare kan den som söker jobbet få en bredare bild av företaget som erbjuder tjänsten.

Men för den som söker jobb är det viktigt att komma ihåg att man bör vänta med att framföra sina krav eller frågor tills man är i personlig kontakt med en rekryterare eller representant från företaget. Om man tar upp spörsmål av det slaget redan i sitt personliga brev, kan det ge fel signaler, menar Rebecca Hallberg.

– Som arbetssökande är man alltid i konkurrens med andra om jobbet. Satsa därför på att skapa ett intresse för dig som kandidat först – och vänta till senare med att ställa krav. Annars riskerar du att ge en bild av dig själv som krånglig. Det är också lättare att få till en dialog om villkor, krav och förväntningar med rekryteraren eller arbetsgivaren om det sker ansikte mot ansikte.

Kan du ge exempel på krav som är rimliga att ställa under intervjun?

– ”What’s in it for me” – vad får jag ut av det här – är en helt rimlig fråga att ta upp. Varför skulle du vilja ta det här jobbet? Be arbetsgivaren att sälja in tjänsten till dig, gärna så konkret som möjligt, säger Rebecca Hallberg, och fortsätter:

– Oftast när man söker ett jobb är det första som lockar själva tjänsten. Men det är viktigt att ta ställning till helheten. Därför är det viktigt att också fråga om exempelvis pensionslösningar, kollektivavtal och annat som man behöver ta ställning till när det gäller arbetsförhållandena på arbetsplatsen.

Fakta.Fem tips för en mer jämställd arbetsintervju

Glöm inte att du faktiskt får ställa krav som arbetssökande. Se arbetsintervjun som ett ömsesidigt möte.

Börja med att skapa intresse först – och kom sedan med frågorna.

Hur du framför kraven är jätteviktigt. Lägg fram dem som frågor eller önskemål. Försök att få till en dialog om dina krav med arbetsgivaren.

Fundera på varför du ställer kraven. Är det en förutsättning för att du ska kunna må bra på jobbet, eller handlare det snarare om bekvämlighet?

Ju fler krav du ställer, desto mer kommer chefen att förvänta sig av dig. Därför är det viktigt att bara framföra krav om det verkligen behövs.

Källa: TNG

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.