Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Restaurangjobbet vägen in i det svenska samhället

Mohamad Shakour från Syrien visar hur man skär kött med kniv i stället för med maskin. Intill står Sooks chef Elie Haikal.
Mohamad Shakour från Syrien visar hur man skär kött med kniv i stället för med maskin. Intill står Sooks chef Elie Haikal. Foto: Nicklas Thegerström

På snabbmatsrestaurangen Sook är majoriteten av de anställda nyanlända från länder som Syrien och Afghanistan.

– Jobbet gör bland annat att de får lära sig svenska snabbare. Dessutom har de hjälpt oss jättemycket med hur vi kan vidareutveckla matkonceptet, säger ägaren Elie Haikal.

Ordet ”Sook” betyder både marknad och hjärtat i staden på arabiska. När man stiger in i restaurangen möts man av dofter från mängder av olika maträtter, musik och en färgsprakande inredning.

– Många restauranger ser exakt likadana ut. Vi ville skapa något unikt och få till en miljö som känns mer levande. Folk ska kunna komma hit, prata lite och känna sig som hemma, säger ägaren Elie Haikal.

Bland personalen på restaurangen finns en mängd olika nationer representerade – bland annat Syrien, Afghanistan och Egypten. Totalt jobbar 20 personer här. Majoriteten är nyanlända, och har varit här mellan fyra månader och ett år.

– Många av dem har precis börjat lära sig svenska, och gör det snabbare genom att prata med våra kunder. Dessutom är det många av de som äter här som inte kan svenska. Eftersom vi har så många nationaliteter bland personalen, finns det nästan alltid någon de kunderna kan prata med på sitt hemspråk.

Att många av de anställda precis har kommit till Sverige innebär att Elie Haikals ansvar som chef växer.

– Många kommer från förhållanden som är helt annorlunda. Det gör att vi inte bara få lära dem hur mat ska serveras utan också hjälper till med andra saker, som hur man bokar ett läkarbesök eller ordnar med bankpapper.

Du nämnde tidigare att de hjälper er också. På vilket sätt?

– De har hjälpt oss jättemycket med hur vi kan vidareutveckla vårt matkoncept – ”så här gör vi den här rätten hemma i Syrien”.

Om två år drömmer Elie Haikal om att ha tio andra restauranger med samma koncept i Stockholm.

– Vi kommer definitivt att fortsätta med att anställa nyanlända. Att kunderna kan prata med personalen på sitt hemspråk är en stor fördel för oss, säger Elie Haikal.

Fakta. Sook

Serverar snabbmat från Libanon

Startades: I november 2015 i Mall of Scandinavia, men driver även andra restauranger under samma namn.

Antal anställda: 20 personer.

Omsättning: Drygt 1,5 miljoner sedan starten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.