Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Robotar och nya material tar över industrin

Ulf Boman och Cecilia Beskow.
Ulf Boman och Cecilia Beskow. Foto: Björn Leijon, Carola Andréasson

Blir robotarna de nya industriarbetarna, byggs framtidens bilar av trä och ska nya hus skrivas ut av 3D-skrivare?

Ulf Boman, framtidsstrateg på analysföretaget Kairos Future och Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen har gjort en trendspaning över industribranschens framtid.


Ska robotar ta över våra jobb? Foto: Imago/Xinhua.

1 Robotarna tar över

Precis som i många andra branscher pågår en digitalisering och automatisering inom industrin. Det är inte bara enkla arbetsuppgifter som tas över av robotar, även saker som att hantera en stor mängd data och skapa ritningar automatiseras. Det betyder att sättet vi arbetar på kommer att förändras. Människor måste utföra de arbetsuppgifter som robotar inte klarar av. Till exempel att vara kreativa. Digitaliseringen bidrar till att skynda på övergången från att ett industrisamhälle till ett tankesamhälle. I tankesamhället utgörs råvaran av kunskap och förmågan att kombinera olika människors kunskaper och att tänka det nya otänkta är själva ”fabriken”. För utbildningsväsendet och för industriföretagen gäller det att satsa hårt på att utbilda fler med rätt kompetens för de nya industrijobben. Det blir en utmaning att ändra synen på industrijobb och locka unga till branschen.


3D-skrivare kommer bli allt vanligare i framtiden. Foto: John Bowling/Alamy.

2 3D-teknik

3D-tekniken utvecklas hela tiden och redan i dag kan man skriva ut hela bilar och hus i 3D-skrivare. I framtiden kommer den tekniken användas mer och konsumenter ska själva kunna skriva ut saker de beställer på nätet. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan skriva ut. Det här betyder också att fabriker kommer att se helt annorlunda ut än nu. Det går till exempel att rita en produkt i Sverige och skriva ut den på andra sidan jorden, eller tvärtom.


Nu kan man styra fabriker från en telefon i fickan. Foto: Alexis Belec/Alamy

3 Fabriken i fickan

Ny teknik gör att man i princip kan styra en fabrik från mobiltelefonen man har i fickan. När bilars motorer är helt digitaliserade kan man uppdatera sin bil och laga fel utan att åka till en fysisk verkstad. Det innebär att arbeta mer flexibelt och på distans. För svenska företag kan det leda till ökad globalisering och att gränserna mellan arbeta och fritid suddas ut. Globaliseringen kan ställa högre krav på att de anställda ska vara tillgängliga på obekväma arbetstider och göra att kulturell och språklig kompetens blir viktigare.


Kanske kan man använda trä i framtidens bilar. Foto: All over press.

4 Nya material och nya användningsområden

I framtiden hittar vi nya material. Dessutom kommer vi inse att det går att göra saker man inte visste att man kunde göra när man kombinerar olika material. Ett exempel på det är grafen, vars upptäckare fått Nobelpris. Nu ser man att grafen kan alstra el ur luft. Ett annat exempel är möjligheten att hantera trådlösa nätverk med ledlampor. Skogsindustrin och stålindustrin kommer inte att dö ut. Däremot är det troligt att de förändras. Kanske kan man göra andra saker av papper och kanske kan man använda trä som konstruktionsmaterial i större utsträckning. Framtidens bilar skulle kunna vara gjorda av trä.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.