Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Roboten som jobbar åt dig när du ligger på stranden

01:30. Du ligger på stranden i Sydost­asien medan en robot kör omkring på jobbet och är du. En framtidsdröm? Nej, faktiskt inte. DN:s techredaktör Linus Larsson testade en telenärvarorobot som gick på arbetsmöten i hans ställe.

Du ligger på stranden i Sydostasien medan en robot kör omkring på jobbet och är du. En framtidsdröm? Nej, faktiskt inte. DN:s techredaktör Linus Larsson testar en telenärvarorobot som går på arbetsmöten i hans ställe.

Det var lilla julafton på Dagens Nyheters it-support förra veckan när den nya så kallade telenärvaroroboten skulle packas upp. Alla ville se och testa. Tills någon sade:

– Det är den här som kommer att ta våra jobb.

Riktigt så avancerad är inte roboten Double2 ännu. Inte heller Mantarobot, Beam, Anybots eller Padbos, som är andra tillverkare på marknaden, har teknologi som skulle ersätta it-supporten. 

Men en ännu så länge liten världsmarknad spås växa med 54 procent fram till 2020, enligt marknadsundersökningföretaget Technavio.

Telenärvaroroboten ser ut som en mini-segway med en ipad och kör omkring på egen hand på kontoret. Den som följer amerikanska tv-serier kan ha sett den i både ”Big bang theory” där Sheldon glider runt och säger ”Jag är en mobil virtuell närvaroapparat” eller i Modern family där Claire bråkar med sin man, som bara syns i robotens skärm.

Tänk om vi alla kunde jobba så? Lämna ett grått och trist Stockholm för att jobba på distans från en strand?

Tanken är att den som jobbar på distans inte ska behöva vänta på att någon på plats ska koppla upp sig via Skype på en dator eller mobil. Den som styr Double2 ska inte vara beroende av någon.

DN:s techredaktör, Linus Larsson, befinner sig på föräldraledighet (med inslag av jobbdagar). Han testade roboten med mobilen via 4G-nätet från andra sidan jorden.

Klockan tre på eftermiddagen är bästa tiden att vara på stranden i Vietnam med en bebis. Det är också den exakta stund då redaktionen i Stockholm inleder sitt morgonmöte för avdelningscheferna. Linus Larsson gjorde entré, hälsade på chefredaktören och fick en snabbrapportering om ökningen av prenumeranter. Han hördes så pass bra att några kollegor bad honom att försöka sänka ljudet. Men själv hade han lite svårt ibland att uppfatta vad de som stod bakom honom på mötet sade.

Tänk om vi alla kunde jobba så? Lämna ett grått och trist Stockholm för att jobba på distans från en strand? Roboten väcker många drömmar och en råkall vinterdag kan även alternativet soffvärmen locka betydligt mer än att gå till kontoret. 

Det kan definitivt väcka associationer till ett orwellskt ”Storebror ser dig”- scenario: en surfplatta rullar in på en medarbetares kontor, och på skärmen syns chefen.

Lena Zander, professor i företagsekonomi, har under många år studerat distansledarskap och skriver i tidskriften Organisation och samhälle att en telenärvarorobot ger en distansledare möjlighet att läsa in och tolka kommunikation utifrån situation och person på ett helt annat sätt än vad övriga typer av elektroniska medier och telefoni har kunnat erbjuda. Men, skriver hon också, det kan definitivt väcka associationer till ett orwellskt ”Storebror ser dig”- scenario: en surfplatta rullar in på en medarbetares kontor, och på skärmen syns chefen som i bestämd och ifrågasättande ton undrar varför något inte har utförts som planerat."

Efter någon dag växte kollegornas behov av att pynta och förmänskliga roboten, hänga något på den, som en slips eller en rosett? Det fick bli en lapp där det först stod ”it support” och sedan ett enkelt ”Hej!”.

Ett informationsmejl behövdes också för att stoppa spekulationer om att det här var redaktionens nya arbetssätt. It-supporten kände efter veckan allt mindre oro för att roboten skulle kunna ta över. Däremot hade de väldigt roligt med den.

På kvällarna låste de in roboten i ett förråd på kontoret. En kväll gick ett gäng ut och tog en öl. De kunde inte låta bli att koppla upp sig och plötsligt hörde nattpersonalen hur någon ropade från förrådet:

– Hjälp, släpp ut mig. Jag är inlåst. Hjälp!

När de öppnade förrådet fick de se arbetskamraterna på krogen vinka i robotens skärm. 

Så umgås man med en robot

Roboten är en förlängning av din kollega, så gör inget mot den som du inte skulle ha gjort mot kollegan. Lyft inte upp den om du inte har frågat först och skaka den inte.

Smyg inte upp på den, börja inte prata till den bakom ryggen.

Den som kör roboten måste tänka på att inte smyga upp på kollegorna, inte tjuvlyssna på telefonsamtal eller smygläsa på dataskärmen. Säg "hej" när du kommer rullande.

Be om hjälp om du behöver, men tvinga inte dina kollegor att bli robot-barnvakter.

 

Definition av en robot

En robot är en teknisk anordning, oftast en elektromekanisk maskin som styrs av elektronisk programmering, som utför fysiska uppgifter.

 

Robot på kontoret

En robot är dyr, Double2 kostar knappt 33.000 kronor och vi fick bara låna den. Ipad ingår inte. Det finns flera andra liknande på marknaden, som vi inte har testat, som fungerar på ungefär samma sätt.

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.