Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Så får du toppjobbet efter examen

Engagemang vid sidan av studierna och ett stort nätverk. Det ska man satsa på som student för att få toppjobbet, anser Linda Kvarnström, Sverigechef på talangnätverket Nova. Här ger hon karriärråd till studenten Marco Poblete.

Marco: Vad är egentligen en talang?

Linda: En person som har förmåga att ta ett makroperspektiv, som kan se vad som händer i världen och koppla det till den egna verksamheten. Det är också en person som vågar testa idéer, som inte sitter hemma och funderar på något i flera år för att sedan lansera det när det är färdigt. Du behöver vara analytisk, driven och kunna omsätta tankar i handling ganska snabbt.

Marco: Vilka faktiska meriter brukar talanger ha?

Linda: Förut tittade man mer på betygen, nu på vad de har gjort utöver studierna. Arbetsgivaren är villig att investera i dig om du kan visa att du är mottaglig för det och kan ta dig an den utveckling de erbjuder. Därför är det viktigt att visa att du är en person som har driv, till exempel genom att du har förmågan att starta eget, haft förtroendepositioner i någon studentförening eller kanske en ledande position inom idrott. Vi tycker ofta att det är okej med lägre betyg om det beror på att man har fokuserat på andra saker, till exempel haft en förtroendeposition. Sedan finns det så klart branscher som tittar mycket på betyg för att se att du är analytisk.

Marco: Om man tar en ekonomistudent, en personalvetarstudent och en juriststudent, vad ska respektive student fokusera på i dagsläget?

Linda: För alla är det viktigt att ha ett relevant nätverk. Jag tror inte att det skiljer sig så mycket, det räcker inte med att ha en bra utbildning, utan man måste också göra saker vid sidan av.

Marco: I Sverige är snittåldern för utexaminerade studenter hög. Är ålder något som ni har sett att arbetsgivare tänker på vid rekrytering?

Linda: Nej, jag tror snarare att man tycker att det är okej. I Sverige har man ofta hunnit göra rätt mycket innan man är färdigutbildad. Många företag söker mognad när de rekryterar. Vi pratar nästan aldrig med kunder om ålder.

Marco: Dubbelexamen, har det någon relevans i dag?

Linda: Ja, det är alltid bra med ett bredare perspektiv. För alla branscher handlar det någonstans om affären. Ska du ha en nyckelposition och bli chef, till exempel, måste du vara affärsorienterad. Därför är det så gott som alltid bra att du har en kombination.

Marco: Jag är medlem i Novas talangnätverk, gynnas man av att gå med sådana nätverk, och hur i så fall?

Linda: Jag tror att man nästan alltid gynnas av att träffa personer som har annan bakgrund, antingen personlig eller utbildningsmässig. Du får bredare perspektiv, fler insikter och större möjligheter till bra kontakter i framtiden. Nätverken handlar inte bara om att träffas och mingla. Det finns väldigt mycket mer i möjligheten att ha ett nätverk som man annars inte skulle få, oavsett vilka nätverk det är.

Marco: Vad mer kan jag som student göra för att skilja ut mig?

Linda: Glöm inte ditt eget ansvar att lära dig det du behöver kunna. Man lär sig inte allt genom att plugga. Om du vet vad du vill jobba med, ta reda på vad du behöver kunna. Prata med någon på företaget eller med bekanta som kommit längre i studierna eller karriären. Kommer du till exempel att jobba mycket med Excel eller göra case-intervjuer? Se då till att förbereda dig för det.

Marco: Det är lätt att känna sig stressad som student. Att man måste jobba vid sidan av och samtidigt få bra betyg.

Linda: Jag vet precis hur det känns. Lite stressad är det svårt att undvika att vara om man vill ha de mest attraktiva jobben, då är det stenhård konkurrens. Men det är viktigt att man känner efter vad man själv mår bäst av och inte gör saker för att man tror att någon annan vill det. Man kan ställa sig frågan om det är värt det. För om du innerst inne inte vill eller inte orkar så kanske inte de branscher som kräver enormt mycket av dig är något för dig.

Studenter.

Marco Poblete

Gör: Studerar juridik och ekonomi.

Ålder: 24 år

Bor: Östermalm

Familj: Sambo

Fritidsintressen: Skriva och producera musik. Jag gillar också att podda och spelar fotboll i ett division 5-lag.

Gör om fem år: Då är jag förhoppningsvis på en arbetsplats där jag trivs och känner att jag gör nytta.

Linda Kvarnström

Gör: Sverigechef på talangnätverket Nova.

Ålder: 34 år

Bor: Kungsholmen

Familj: Man och son, 1,5 år.

Fritidsintressen: Mat och vin. Just nu leker jag mycket tåg och hänger i gungor.

Gör om fem år: Jag hoppas att jag är kvar och driver Nova Sverige, vi har fantastiska utvecklingsmöjligheter och mycket kvar att göra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.