Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Så förändras vårt uppkopplade arbetsliv

Det uppkopplade samhället kommer inte bara att förändra hur vi arbetar utan också hur vi ser på arbete. Bland annat kommer det att bli allt mindre viktigt var, när och hur vi utför ett arbete. Det visar en Delfistudie från Ericsson Networked Society Lab.

Mikael Eriksson Björling är expert på konsumentbeteenden på Ericssons Consumer Lab. Han berättar att studien har identifierat flera områden som kommer att bli särskilt viktiga på framtidens arbetsmarknad för kunskapsarbetare.

En viktig iakttagelse är att företag kommer att tvingas bli mycket bättre på att motivera sin existens.

– Hur bidrar företaget till samhällsutvecklingen? Har verksamheten en djupare mening? Den typen av frågor måste företagen ta ställning till för att kunna attrahera rätt personer. Lön kommer att ha en fortsatt betydelse för arbetstagare, men just företagens värderingar kommer att få ökad betydelse, säger Mikael Eriksson Björling.

Något som också kommer att förändras är vårt förhållande till arbetstid och den rent fysiska arbetsplatsen.

– Var, när och hur arbetet utförs kommer att bli mindre viktigt. Bakom detta ligger förstås vår ständiga uppkoppling. Vi kommer att lämna industrisamhällets räknesätt med 40-timmarsvecka och istället prata om genererade värden.

Det här kommer att innebära avgörande politiska utmaningar säger Mikael Eriksson Björling.

– Mycket av arbetslivet är i dag reglerat i lagar.

Vidare kommer kreativitet att få en allt starkare ställning i arbetslivet.

– När vi nu är på väg att lämna industrisamhället och går in i det uppkopplade samhället blir idéer och innovation allt viktigare för företag. Men idéer har inget värde såvida man inte gör något av dem. Därför blir det viktigt att alla anställda tar ansvar och faktiskt gör saker. Vi kommer att få se mer innovation på gräsrotsnivå. Det känns spännande, säger Mikael Eriksson Björling som nu flaggar för att stora skiften är att vänta.

– De är nog större än vi anar. Sättet vi ser på arbetsliv och arbete är på väg att förändras fundamentalt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.