Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Så frigör du mer fritid med disciplin

Foto: Nicklas Thegerström

Börja hösten med en god vana – sluta skjuta upp saker och bli mer effektiv på jobbet. Stefan Ekberg, författare till ett trettiotal karriärböcker, ger råden som får dig att komma i gång.

Stefan Ekberg är själv något av sinnebilden för en person som får saker gjorda.

På bara 13 år har han byggt upp två egna bokförlag, Redaktionen och Ego förlag, som tillsammans gett ut över hundra titlar. Han har lanserat flera nyhetsbrev som tillsammans har över 200 000 prenumeranter. Dessutom har han bland annat skrivit manus till merparten av avsnitten i dokusåpan Vänner och Fiender och tv-serierna Nya tider i TV4 och OP:7 i Kanal 5.

– Jag är mycket disciplinerad och jag ser vinsten med det. Om jag lägger ner fyra timmar på intensivt skrivande kan jag sova middag, säger han.

Hans liv i dag är något av motsatsen till det liv han föddes till, med två missbrukande föräldrar. Han närde tidigt en dröm om att få ge ut en bok och ta en plats i etablissemanget.

– Hemma fanns ingen struktur alls. Det var totalt kaos med poliser på besök och vi tvingades flytta ofta. Jag hade många medelklasskompisar och kände att jag skulle någon annanstans.

Sommaren före nian i grundskolan hittade han boken Sikta mot stjärnorna på Stadsbiblioteket i Stockholm. Vägledd av den tog han sig igenom både gymnasiet och universitetet med toppbetyg. När han fyllt 25 år fick han sin första bok utgiven, Begagnad skateboard bytes mot livsinnehåll, på bokförlaget Prisma. Den fick han lov att skriva om fem gånger – på maskin.

– Den som ger upp förlorar alltid. Den som fortsätter kämpa når alltid någon sorts vinst.

Han ser många människor runtomkring sig, som skulle behöva knuffa sig över den där lilla tröskeln av motstånd.

– Vi människor är jättelata. Dessutom är världen skrämmande rik på distraktioner. Därför gäller det att disciplinera sig och göra det man måste.

En av hans senaste bästsäljare är boken Så blir du framgångsrik – utan pengar, kontakter och med helt fel bakgrund.

– Jag ville visa hur enkelt det är att bli framgångsrik, vilket för mig inte betyder att offra allt för karriären, utan att skapa balans mellan jobb och privatliv.

Stefan Ekberg tipsar.

Sätt upp väl definierade mål

Ge dig själv belöningar när du nått ditt mål. Det kan vara allt ifrån en chokladkaka till en liten båttur.

Gör en plan för morgondagen innan du går hem från jobbet.

Gör det tråkigaste först – så får du energi av att du klarat av det.

Sluta när det är som roligast, så blir det lättare att komma tillbaka till arbetet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.