Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Så hanterar du jobbtelefon och e-post under semestern

Det är lätt att småjobba på semestern, särskilt om man inte från början gjort klart hur och när någon kan förvänta sig svar.
Det är lätt att småjobba på semestern, särskilt om man inte från början gjort klart hur och när någon kan förvänta sig svar. Foto: Eva Tedesjö

Med billigare surf inom EU lagom till semestern finns det risk för att fingret letar sig till e-posten oftare än under tidigare ledigheter. Men det finns en poäng i att försöka hålla isär arbete och fritid – inte minst för att undvika stress och halvdana prestationer både hemma och på jobbet.

Ett desperat samtal om en obetald faktura från en kollega kanske inte är vad du önskar dig mest när du skrotar runt i trädgården vid sommartorpet eller sippar på en drink på Franska rivieran. Med lite planering kan oönskade jobbrelaterade situationer under semestern minimeras, menar struktören David Stiernholm. Han rekommenderar att man redan inför semestern funderar över vilka frågor som kan komma.

– Fundera på vilka personer som brukar vara beroende av dig. Vilken information behöver du ge dem?

Enligt David Stiernholm är tydlighet nyckeln för att kunna ta en paus från mejlkorg och arbetsrelaterade samtal under ledigheten. I både autosvar för mejl och i mobilsvaret är det bra att hänvisa till en kollega eller att lägga in en länk till en webbplats med information. För att känna ro i att inget viktigt faller mellan stolarna är ett av David Stiernholms tips att hänvisa akuta ärenden till ett och samma ställe, som exempelvis till sms.

– Se till att ordna så att det som du får när du är ledig bara är det som är akut. På så sätt behöver du inte bevaka både mejl, mobilsvar och sms.

Digitaliseringen har varit avgörande för möjligheten att arbeta på distans för vissa yrkesgrupper. Samtidigt som det finns fördelar med att kunna arbeta så länge det finns täckning så kan det leda till en känsla av att aldrig vara ledig, vilket kan orsaka stress. Det säger Gunilla Krieg, som är central ombudsman vid Unionen – fackförbundet för privatanställda tjänstemän.

För yrkesgruppen tjänstemän är det ofta praktiskt möjligt att utföra arbetsuppgifter även utanför arbetstid. Men det finns regleringar som kan vara bra att känna till, menar Gunilla Krieg. Av alla privatanställda tjänstemän omfattas 83 procent av kollektivavtal. I de flesta fall innebär kollektivavtalet att det finns en beredskapsersättning om företaget vill att tjänstemannen ska vara tillgänglig och nåbar utanför ordinarie arbetstid, exempelvis under semestern.

– Om företaget kräver att du är tillgänglig har du rätt till beredskapsersättning enligt Unionens avtal. Har du inte beredskap så behöver du inte kolla mejlen eller svara i telefonen. Själva poängen med semester är avkoppling. Du ska med gott samvete kunna stänga av, säger Gunilla Krieg.

För exempelvis egenföretagare är det inte alltid hållbart att koppla bort jobbet helt under semestern. David Stiernholm säger att det därför kan det vara bra att ange i autosvaret att vissa typer av mejl ändå kommer att besvaras.

– Man kan skriva att exempelvis förfrågningar kommer att besvaras, men med en viss fördröjning.

Om det är något som är viktigt för verksamheten som kräver en paus från semestern så anser David Stiernholm att det är bra att göra ett så tydligt avbrott som möjligt.

– Jag gillar inte att blanda jobb och fritid för mycket. Jag träffade någon som berättade att hon står och lagar mat med högerhanden medan hon kollar mejlen med vänsterhanden. Om vi blandar jobb och fritid för mycket blir det varken eller av något. Vi känner oss aldrig lediga och vice versa. Därför är det bra att göra semesteravbrottet så tydligt som möjligt. Gå undan, sitt inte med familjen, och kör järnet för att blir klar, för att sedan återgå till semesterläge. Håll inte på att småmejla.

David Stiernholms tips för att skapa struktur inför och under semestern
  1. Avsätt tid för att jobba undan den sista veckan inför semestern. Försök sitta ostört och minimera antalet möten. Prioritera det som är viktigt. Bara för att något verkar vara brådskande betyder det inte att det måste prioriteras.
  2. Fundera över vilka som brukar vara beroende av dig. Se till att dessa personer har all information de behöver.
  3. Hänvisa till en kollega med liknande arbetsuppgifter eller utse någon till ombud för din mejlkorg när du är borta.
  4. Bestäm vilken som ska bli din ”akutkanal” och hänvisa dit vid akuta ärenden. På så sätt behöver du inte hålla koll på alla kanaler.
  5. Ange om mejlen kommer att besvaras eller inte när du är tillbaka.
  6. Om något viktigt dyker upp under semestern, gör ett tydligt semesteravbrott fysiskt och psykiskt.
  7. Avsätt tid till att svara på mejl den första veckan efter semestern. En tumregel är att avsätta en arbetsdag per ledig vecka.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.