Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Så kan du träna ditt minne – expertens bästa tips

Mattias Ribbing har vunnit SM i minnessport tre gånger.
Mattias Ribbing har vunnit SM i minnessport tre gånger. Foto: Fredrik Funck

Du ska läsa fem böcker och tentan är nästa vecka, och vad hände egentligen på föreläsningen för en månad sen? Att vara student är att ställas inför stora mängder information som du måste lära dig, ofta snabbt. Minnesexperten Mattias Ribbing delar med sig av sina bästa knep.

Mattias Ribbing har vunnit SM i minnessport tre gånger i rad, kan komma ihåg enorma mängder information och har skrivit boken ”Vägen till maxade betyg”.

Men för sju år sedan hade han lika mediokert minne som vem som helst. Han har tränat upp sin förmåga att lära in ny information – och han menar att alla kan göra detsamma.

– Det finns inget som heter ett dåligt minne. Det handlar om att man inte har hittat rätt teknik. Alla människor kan förstå alla ämnen och alla studenter kan klara alla tentor om man bygger upp kunskapen på rätt sätt, säger Mattias Ribbing.

Det första steget mot ett toppminne är att börja i den andra änden från vad vi brukar, genom att läsa sammanfattningar och googla ämnet.

– Börja inte med detaljerna. Det fungerar inte att plöja igenom en bok. Har man inga förkunskaper har man inget att fästa informationen på i hjärnan.

Nästa steg för att minnas bättre är att tänka i bilder. Man ska försöka få upp en bild i huvudet för varje sida man läser, bilden ska vara något spontant som är kopplat till läsningen.

– När man tänker i bilder blir det lättare för hjärnan att hitta tillbaka mentalt, det är hjärnans föredragna språk. De första fem sidorna känns kanske jobbiga, men därefter blir det rutin, säger han.

När det är dags att repetera det man läst märks den stora skillnaden genom att det går snabbt att få grepp om ämnet, förklarar Mattias Ribbing.

– Bilderna blir som noggrant sorterade mappar i hjärnan. När man tragglar sig igenom en bok blir det snarare som dokument huller om buller, som man aldrig vet om man kan hitta, även om de finns där någonstans.

Därefter är det dags att börja placera ut bilderna i rummet där man sitter. På tentan gör det här steget sedan det enklare att plocka fram bilderna. Minns man rummet, minns man var man placerade de visualiserade bilderna, och då minns man också informationen som bilderna innehåller.

– Det händer att elever jag har hjälpt känner att de fuskar när de använder de här teknikerna, men allt de har gjort är att ta kontroll över inlärningen.

När det handlar om att maximera sin tid finns det en teknik som Mattias tycker är en oupptäckt skatt.

– Den kan låta otroligt banalt men det är verkligen magi som gör underverk för inlärningen.

Pomodorotekniken går till som så att man ställer en äggklocka på 25 minuter och arbetar effektivt utan störning. När klockan sedan ringer släpper man allt, helst mitt i en mening och tar fem minuters rast.

Under rasten ska man göra något helt annat, helst ställa sig upp och gå runt i rummet. Därefter upprepar man detta tre gånger och efter det fjärde 25-minuterspasset tar man en kvarts paus. Därefter kan man köra på igen enligt samma mönster så länge man behöver.

– Jag var emot det här förr. Jag trodde inte att det var bra att bryta ett flow, men det är tvärtom. Det som är fantastiskt är att du kan komma i gång på nolltid efter pausen.

Att använda Pomodorotekniken kombinerat med att tänka i bilder är ett aktivt sätt att lära sig på och man slipper slösa tid på att hoppas att informationen fastnar.

– Energin håller dessutom jättelänge. Upplevelsen blir att man har hur mycket paus som helst!

Fakta. Mästaren på att komma ihåg ger sina bästa tips

1. Börja med att få en helhetsbild av ämnet. Skapa ett kunskapsskelett med hjälp av sammanfattningar.

2. Visualisera fram en bild för varje sida du läser. Handlar sidan om ekonomi kan man exempelvis visualisera sig en stor pengapåse.

3. Placera ut de mentala bilderna i rummet där du sitter.

4. Hitta en kompis som läser samma sak och arbeta med att återberätta det ni läst för varandra.

Bonustips

Det kan vara jättebra att klottra i ett block samtidigt som man läser eller sitter på föreläsning.

Skaffa appen self control om du har en Macdator eller Freedom för pc. Den blockerar alla störande internetsidor och program under den tid du har avsatt och går inte att avbryta i förväg.

Ställ dig upp när du har rast, gå runt i rummet.

Fakta. Pomodorotekniken

Sätt en äggklocka på 25 minuter.

Arbeta aktivt med uppgiften eller läsningen i 25 minuter.

När äggklockan ringer – se till att sluta arbeta direkt, även om du är mitt i ett ord.

Ta 5 minuters paus.

Upprepa mönstret – 25 minuter + 5 minuter – tre gånger.

Efter det fjärde 25-minuterspasset – ta en kvarts paus.

Upprepa sedan mönstret så många gånger som behövs.

Mästaren på att komma ihåg lär ut sina bästa knep

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.