Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Så lyckas du med jobbintervjun – rekryteringsproffsens bästa tips

Foto: Alamy

En lyckad anställningsintervju kan vara skillnaden mellan att få eller inte få drömjobbet. Här är rekryteringsproffsens tips för att nå framgång.

Du har tagit dig igenom nålsögat och blivit kallad till en anställningsintervju. Dags att pusta ut? Tvärtom, det är nu jobbet börjar.

– Det värsta som finns är när folk kommer till en anställningsintervju och inte vet något om företaget, då tänker man; jaha, är det inte viktigare än så. Att vara förberedd är A och O, säger Charlotte Hågård, karriärexpert och författare med bakgrund som rekryterare.

Devisen ”kunskap är makt” gäller även den som söker nytt jobb, och bästa sättet att förbereda sig inför en jobbintervju är således att läsa på om företaget.

Foto: Enligt Charlotte Hågård bör man ha 3-5 frågor med sig till mötet som relaterar till tjänsten, det kan vara hur en typisk arbetsvecka ser ut, om det finns några fastställda mål för befattningen och om utvecklingsmöjligheter. Allt för att visa att du är intresserad.

Nästa steg är att lägga upp en strategi för att just du ska sticka ut och göra ett gott första intryck. En rekryterare träffar väldigt många och det kan vara små saker som avgör om en person får jobbet eller inte. Det säger Mikael Sandlin, före detta personalchef på McDonald’s, som har hållit hundratals anställningsintervjuer.

– Man måste visa att man verkligen vill ha jobbet. Rekryteraren letar efter motivation, det räcker inte att bara vara där, säger han.

Varför man vill lämna sitt nuvarande jobb är en vanlig fråga från rekryteraren. Ett bra svar kan lyda: Jag är redo för utveckling och sedan beskriva på vilket sätt den nya tjänsten kan bidra till det. Att säga att du vantrivs eller inte gillar kollegerna är inte lämpligt.

– Man ska absolut inte prata illa om sin arbetsgivare eller sina kollegor, då bränner man sina skepp, säger Charlotte Hågård.

Att fråga om lönen på en första intervju eller inleda med sina semesterplaner bör också undvikas. Däremot kan rekryteraren fråga vilken lön du har i nuläget för att få en uppfattning om löneanspråk.

När man ombeds berätta något om sig själv är tipset att hålla det privata kort och lägga krutet på det som är intressant för tjänsten man söker.

– Det bör ha koppling till jobbet för att visa att du förstår vad arbetsgivaren vill ha. Det vanligaste är att folk säger att de är stresståliga för det är vad de tror man letar efter, säger Mikael Sandlin.

 

Det vanligaste är att folk säger att de är stresståliga för det är vad de tror man letar efter.

 

Att bli ombedd att beskriva sina starka respektive svaga sidor brukar också komma upp, men som kan vara svåra att svara på. Taktiken är att lyfta fram sina goda egenskaper utan att låta skrytsam (eller ljuga), och exemplifiera dem med något man har gjort. Det kan vara ett stort projekt du har haft, vilket visar på ledarförmåga och ansvarskänsla.

När det gäller tillkortakommanden är sökanden ofta väldigt ärliga, enligt Charlotte Hågård. Något hon dock avråder från.

– Folk brukar berätta att de är morgontrötta eller har svårt att passa tiden och då får rekryteraren varningstecken, säger hon.

I stället ska man lyfta fram en kompetensbrist eller egenskap som kan bli en styrka, som att du pratar franska flytande men är lite sämre på det skriftligt (om språket är ett krav), eller att du blir helt uppslukad av en arbetsuppgift, vilket tyder på ett starkt engagemang.

Hur hanterar man om man misslyckas på en anställningsintervju?

– Jobbsökande handlar mycket om egenvärde och självkänsla. Får man inte jobbet kan man ha inställningen att företaget missade chansen att anställa dig. Det viktiga är att inte ge upp utan att fortsätta leta jobb, säger Mikael Sandlin.

Tips. Så lyckas du på jobbintervjun

Förbered dig

Läs på om företaget, skriva ner svar på de vanligaste intervjufrågorna och öva. Gå igenom jobbeskrivningen och matcha det mot dina jobb eller studier. Skriv ner 3-5 frågor att ta med till mötet. Ta reda på vart du ska och var på plats i god tid. Tänk: det här kan förändra mitt liv!

Gnistan

Att vara påläst, förberedd och entusiastisk visar att du verkligen vill ha det här jobbet. Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck.

Var dig själv

Ska man säga att man är nervös? Svaret är: Nej. Alla är nervösa på en jobbintervju, och det vet rekryteraren. Rädslan för att göra fel kan göra dig stel och återhållsam; våga bjuda på dig själv för att visa vem du är.

Ställ frågor

Det visar att du är intresserad, säg till exempel: hur kommer jag in i jobbet på ett bra sätt eller vad är viktigt för er på det här företaget? Frågorna gör också att du får reda på vad det är för typ av företag och lättare kan avgöra om du vill jobba där eller inte.

Tänk som en säljare

Se intervjun som ett affärsmöte där du är säljare och företaget köpare och tänk igenom en presentation av dig själv på ungefär två minuter. Tänk på att det måste matcha det företaget är intresserade av.

Framhäv dig

Måla dig lite bättre än du är - men ljug absolut inte! Om du beskriver ett projekt, visa vad du konkret har uppnått. Rekryterarens mål är att hitta kandidaten med kvalifikationer för att göra jobbet – ditt mål är att övertyga hen om att du är den personen: jag har rätt kompetens, jobbar hårt och är väldigt intresserad av de här sakerna ni arbetar med.

Lämna ett avtryck

Om du har rätt kvalifikationer gäller det att få rekryteraren att känna: den här personen vill jag träffa igen. Lyft fram dina bra egenskaper eller en utmärkelse. En av Mikael Sandlins kandidater berättade att hon hade blivit årets medarbetare, vilket skapade ett ”Aha!” hos honom eftersom det tydde på bra samarbets- och serviceförmåga.

Sociala medier

Alla rekryterare går in på sociala medier. Om det ligger saker där som inte är fördelaktiga bör du fundera över hur det kan uppfattas av en potentiell arbetsgivare och vilka frågor det kan väcka på en jobbintervju.

Att misslyckas

Utvärdera vad som gick fel och lär av dina misstag, kunskapen kan du dra nytta av nästa gång. Undvik att hamna i en negativ spiral, se framåt i stället och sök jobb igen.

Källa: Charlotte Hågård och Mikael Sandlin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.