Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Så ska nyanlända få jobb snabbare

Flyktingar dröjer i snitt åtta-tio år med att börja arbeta – väntan på språkinlärning och kompletteringskurser bidrar. Men nu lanseras en mycket snabbare genväg av Lernia.

Utbildnings- och rekryteringsföretaget rekryterar rätt kompetens redan bland de nyanlända.

– Vi hoppar över den vanliga vägen med inläsning av en svensk gymnasiekompetens efter svenska för invandrare, säger Lernias kommunikationschef Roken Cilgin.

– Det enda kravet är att personerna ska vara inskrivna på arbetsförmedlingen och ha rätt grundkompetens.

Mycket gott resultat visar ett pilotprojekt i Oskarshamn. Där har på bara åtta månader ett tiotal syriska flyktingar avancerat från att vara nyanlända på flyktingboenden, till att inom några veckor anställas av Lernia för uppdrag som svetsare på Scanias karosstillverkning. Vägen dit har gått via intensivkurser i svenska och skräddarsydda kompletteringskurser.

– Det är något av det mest spännande jag sett i det här jobbet, säger Lernias regionchef Magnus Franzén.

– Det var otroligt häftigt att komma dit efter ett par månader och kunna föra samtal på yrkessvenska med flera av dem vi i somras hade intervjuat med tolk.

Modellen för mångfaldsrekrytering – Join – lanseras i vår av Lernia på bred front. I pipeline ligger fler bemanningsuppdrag i bristyrken, som vårdpersonal, ingenjörer, montörer, servicetekniker och kockar.

Framgångsreceptet ligger i att Lernia gift ihop sina två grenar utbildning och bemanning/rekrytering, framhåller kommunikationschef Roken Cilgin.

Utbildningsorganisationen med 45 000 inskrivna i SFI, komvux och arbetsmarknadsutbildningar fungerar såväl som rekryteringsnätverk och som instrument för att utforma exakt de kurser som behövs för att fullborda den av kunden efterlysta kompetensen.

– Vi utgår från kundföretagets kompetensbehov och mångfaldsmål. Sedan går vi in i våra utbildningar och talangscoutar relevant grundkompetens, ibland tar vi också hjälp av Arbetsförmedlingen, säger Roken Cilgin.

– Då tittar vi mer på personernas potential än på vad som står i deras cv. Kan vi hitta individer som uppfyller kravprofilen till 40, 50 eller 60 procent lägger vi sedan på en intensivutbildning för att fylla på med det som behövs.

Många företag upplever att ett manifesterat samhällsansvar, som ökad mångfaldsrekrytering, utvecklats till något viktigt för affärerna, påpekar Roken Cilgin.

– Inte minst för dem som deltar i offentliga upphandlingar har det blivit affärskritiskt.

Pilotprojektet i Oskarshamn drivs av Lernia, Scania, Arbetsförmedlingen och kommunen. I somras rekryterades 14 nyanlända män (varav 13 från Syrien) med Arbetsförmedlingens hjälp direkt från etableringsfasen. Flera kom direkt från flyktingboenden runt om i landet, andra hade fått sin kommunplacering. Intervjuerna genomfördes med tolk, flera av männen talade då ingen svenska alls.

De 14 har under hösten läst yrkessvenska med teknikinriktning, och en kortare yrkesutbildning. Nu är åtta av dem inom några veckor redo för anställning, de flesta som svetsare, andra som montörer eller truckförare, medan övriga sex väntas bli klara under våren.

– Det faktum att de så tydligt sett att det fanns ett riktigt jobb i andra änden av den här processen har lockat fram en enorm motivation, som lett till en mycket snabb utveckling, konstaterar Magnus Franzén på Lernia.

Fakta. Mångfaldsrekrytering enligt Lernias Join-modell

Lernia får rekryterings- och bemanningsuppdrag från kundföretag.

Rätt grundkompetens rekryteras bland de 45 000 deltagarna i Lernias utbildningar. Arbetsförmedlingen kan också söka inom etableringsuppdraget.

Lernia ser till att de utvalda personerna får intensivutbildning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.