Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Sa upp sig - sköter kontoret från hängmattan

Anna Åberg, 51 år, har varken fast kontor eller bostad. Vinterhalvåret tillbringar hon i Spanien.
Anna Åberg, 51 år, har varken fast kontor eller bostad. Vinterhalvåret tillbringar hon i Spanien. Foto: Maria Berg

Drömmer du om att säga upp dig och resa jorden runt? En ny generation företagare tar hjälp av digitala verktyg för att frigöra sig från kontor och arbetstider och fokusera på en friare livsstil.

Samhället befinner sig mitt i en digital omställning, som tidningen The Economist valt att kalla ”den tredje vågen av industriell revolution”. Ur den omvandlingen håller en ny typ av företagare på att resa sig: den digitala nomaden. Det som kännetecknar digitala nomader är att de driver ett eller flera företag på internet med hjälp av olika digitala verktyg som gör att de aldrig är bundna till en fysisk plats.

– Att vara en digital nomad innebär att alla inkomster kommer via internet och att man inte har något fast boende, säger Anna Åberg på telefon från Las Palmas där hon tillbringar vintermånaderna.

Anna Åberg arbetade tidigare som konsult och affärscoach åt både Umeå kommun och som egen företagare. I dag driver hon sitt företag via internet och säljer kurser som handlar om hur man lever som digital nomad. Kurserna finns både som självstudier på nätet och med närträffar. Det mesta av företaget är automatiserat och hon har varken ett kontor eller fast bostad.

Under många år hade hon drömmen att leva på resande fot, och när hennes son flyttade hemifrån fanns inte längre någonting som höll henne kvar. Hon bestämde sig för att sälja allt. Men trots att hon lovat sig själv att ge sig ut och resa satt beslutet långt inne.

– Först blev jag jätterädd och från början bet jag mig fast i Umeå i stället för att ge mig iväg som jag hade lovat mig själv. Trots att jag hade drömt om det här i flera år innebar det en stor omställning, säger Anna Åberg.

Traditionella företagare har ofta som mål att öka lönsamheten och expandera verksamheten.

Men för digitala nomader handlar det i stället om att skapa en livsstil. Inkoms­ten är inte lika viktig som ett liv fritt från fasta arbetstider. Huvud­saken är att verksamheten är geografiskt obunden och att företaget ger ­entreprenören möjlighet att leva ett liv som skiljer sig från kontorstider, datorbås och lysrörs­belysning.

I dag finns ett globalt nätverk av digitala nomader som reser runt världen och driver företag med hjälp av internetverktyg och Anna Åberg märker att intresset för den livsstil hon valt ökar hela tiden.

– Vi börjar bli ganska många och jag är övertygad om att vi bara sett början av vad den digitala omställningen kommer innebära för hur vi ser på arbete och livsstil i fram­tiden, säger hon.

1Förändra tankesättet om hur man

1 Förändra tankesättet om hur man tjänar pengar. Sluta sälja din tid för pengar och träna på att ha mycket fritid. Många är från början inte bekväma med att ha tid att göra vad de vill.

2 Umgås med andra som är digitala nomader eller vill bli det och tänker likadant. Man måste låta sig påverkas av andra, och bara att starta ett eget företag är svårt om man endast umgås med andra som är anställda.

3 Öva upp modet. För att göra en förändring krävs mod. Gör någonting varje dag som tar dig utanför din komfortzon. Då blir det lättare att påbörja förändringen.

Annas internetverktyg.

Wordpress – det enda systemet jag kan rekommendera för webbplattform. Gratis och enkelt.

Google drive eller Dropbox – enkelt sätt att spara filer och dokument som går att komma åt var som helst där det finns en internetuppkoppling.

Asana – ett system där du lägger upp dina aktiviteter. Programmet mejlar sedan ut påminnelser så det som ska göras blir gjort.

Skype eller Viber – för att enkelt kunna prata med kunder och sam­arbetspartners.

Fortnox – hjälper dig att hålla ordning på fakturor, betalningar, bokföring, löner och mycket mer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.