Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Så vässar du studietekniken inför höstterminens tentor

Anteckna under tiden du läser, sammanfatta föreläsningarna och ta paus ofta. Det är några tips till dig som vill lyckas på höstens tentor.

Studenterna är tillbaka i undervisningsbänkarna vid landets lärosäten. För många är det en välkommen vardag med nya kurser och kära återseenden. Men stress och oro är vanligt, inte minst när det är dags för examination.

I en undersökning som Centrala studiestödsnämnden, CSN, släppte i början på året sa 74 procent av de tillfrågade studenterna att de ofta kände sig stressade.

– Tentaplugga ska du göra från kursens första dag, inte de sista veckorna, säger Josefin Hellman på Studentavdelningen vid Stockholms universitet, SU.

Hon tycker att det är viktigt att skaffa sig överblick vid kursstarten.

– Vad förväntas av mig? Vad är kursens mål? Vilka deadlines ska jag förhålla mig till? När du vet det, kan du utgå därifrån och planera studierna, säger hon.

Malin Eklund vid universitetets studenthälsovård anser att planering och prioritering är nyckeln.

– Du behöver vara konkret. Rita upp en tidsaxel och pricka upp olika deadlines på papper, det är bättre än att försöka hålla allt i huvudet.

På Studentavdelningen vägleder Josefin Hellman och hennes kollegor studenter som söker stöd i sina studier. Stressen kan handla om hela livssituationen men råden är ofta konkreta och vardagsbaserade.

– Kärnan är att optimera den egna möjligheten att studera bra. Det kan handla om enkla saker som var man ska sitta och plugga för att få lugn och ro. Många tror att det är hemma men oftast är det bättre att ta sig hemifrån och sitta i en tyst läsesal.

Studenterna skapar ofta studiegrupper, ett framgångsrecept tror Josefin Hellman. En annan metod är att betrakta studierna som ett jobb. Att studera dagtid, med regelbundna pauser, för att sedan gå hem och ha en ledig kväll.

– Många studenter blir stressade och pluggar dag och natt utan återhämtning. För att må bra och få goda resultat är det viktigt att både sova och äta ordentligt.

Det händer att Josefin Hellman och hennes kollegor får lotsa studenter vidare till Studenthälsan eller andra vårdgivare.

– Det handlar sällan bara om studierna. Livet är ju komplicerat. Vi märker till exempel på de nya studenterna att de ofta har väldigt mycket omkring sig. De kanske just har flyttat hemifrån, vissa står helt utan nätverk och så är studiesituationen ny. Det är klart att det kan vara tufft.

Men också alltför hög ambitionsnivå i studierna kan vara en bidragande orsak till att man mår dåligt.

– Studenter ställer högre krav på sig själva än vad utbildningen gör. Man vill ligga på topp för att känna sig nöjd med sig själv. Det gör tillvaron tuffare än vad den skulle behöva vara, säger Malin Eklund på Studenthälsan.

Men studierna är inte bara stress och oro, understryker hon. För de flesta finns det mycket glädje i att få fördjupa sig i ett valt ämne.

– Det är ofta spännande utmaningar. Men det kan också stressa att det finns så mycket roligt att göra som inte hinns med. Det kan ofta handla om att prioritera mellan roliga saker. Men det är viktigt att göra.

Supertipset då? Det viktigaste för en tentapluggare är sammanfattningen, menar Josefin Hellman.

– Gå hem efter föreläsningen och sammanfatta det du har hört. Läs och sammanfatta litteraturen löpande! Sammanfattningen är det bästa sättet för inlärning men också perfekt när du ska repetera, då kan du bara läsa det du själv har skrivit.

Fem tips inför tentan.

1 Sammanfatta. Om du sammanfattar under läsningen ökar chansen att du verkligen förstår det du läser.

2 Använd dina anteckningar. Repetera dem, skriv instuderingsfrågor till dem och repetera dem igen.

3 Pausa. Ta paus ofta, ungefär tre gånger på en timme. Hjärnan funkar bäst om den får vila emellanåt.

4 Stäng av sociala medier. Har du svårt att klara det på egen hand finns det appar som hjälper dig att blockera dem under dagen.

5 Kika på gamla tentor. Använd gamla tentor och se hur frågor och svar brukar vara formulerade.

Källa: Josefin Hellman, på Studentavdelningen vid Stockholms universitet, SU.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.