Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Sanna Kallur och ÅF raggar tjejer

Susanna Kallur och ÅF:s vd Jonas Wiström besöker tekniska högskolor och pratar med kvinnliga studenter.
Susanna Kallur och ÅF:s vd Jonas Wiström besöker tekniska högskolor och pratar med kvinnliga studenter. Foto: Foto: Scanpix/ÅF

I tre veckor har teknikkonsulten ÅF:s vd Jonas Wiström och nya ÅF-medarbetaren Susanna Kallur varit på rekryteringsturné till de tekniska högskolorna och träffat kvinnliga teknologer.

Jonas Wiström och Susanna Kallur har besökt Chalmers, Linköping och nu senast KTH. De har träffat ungefär 500 kvinnliga teknologer, som de har pratat karriär och balans i livet med.

Ett hundratal av dem har ställt upp i en tävling, som handlat om att lösa ett fall. Detta för att få känna på hur man jobbar som konsult på riktigt.

Ytterst få vill jobba på en arbetsplats med bara kvinnor eller bara män.

I dag är det drygt 20 procent kvinnor på ÅF, men tittar man på konsulterna är det bara 17 procent. Vd Jonas Wiström är bestämd. De ska öka till 25 procent på fyra år.

– Det låter kanske inte så tufft, men det är det. Det innebär att vi måste få en orättvist stor andel av de kvinnliga teknologerna, säger Jonas Ryström.

Idén bakom tjejraggningen är så klart lönsamhet.

– Om vi får in fler kvinnor får vi lättare att rekrytera även duktiga män, och vi är extremt beroende av att hitta de bästa medarbetarna. Och ytterst få människor vill jobba på en arbetsplats med bara tjejer eller bara killar. Ju yngre medarbetarna är, desto högre prioriterar de en jämn könsfördelning.

ÅF kom på sjunde plats på Universums lista på var teknologerna helst vill arbeta, och vill förstås klättra högre upp.

– Vi har en väldigt bra atmosfär, och gick man bara efter de manliga teknologernas rankning skulle vi hamna mycket högre. Men tittar man på vad kvinnorna tycker finns vi inte med ens på en 20-i-topplista, säger Jonas Wiström.

Therese Fleetwood är en av tjejerna som ställde upp i tävlingen. Hon är väldigt nöjd med raggningsförsöket.

– Superbra att få jobba som teknisk konsult på riktigt med en realistisk utmaning!

Uppgiften som de olika teknologgrupperna skulle lösa på tre och en halv timme var att hitta ett sätt att ta tillvara på den energi som alstras när man tränar.

Mycket lämplig uppgift för Therese, som är Friskis-ledare, när hon inte läser medieteknik (första året) på KTH. Hennes guppen drog i gång med brainstorming, med den grundläggande principen att inte dissa en enda idé innan stormen bedarrat.

Sen gick man från det givna – träningscykel med generator – till det innovativa – kläder som driver en Ipod eller mobil. Därifrån gick associationerna ner till fotabjället och voilà! ett par träningsskor med flexibel stötdämpning.

– Idén hämtade vi från bilarnas stötdämpare. Vi har försett gelkuddarna som finns i träningsskor med järnspån och en magnetspole, med en ratt för att ställa in hur kraftigt magnetfältet ska vara för att påverka viskositeten. Allt sitter i sulan.

Fiffigt! Har ni tagit patent?

– Nej, inte än, men alla frågar det, så vi ska träffas igen och prata om det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.