Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-03 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/seb-gav-henne-tjanstledigt-for-att-starta-hunddagis/

JOBB & KARRIÄR

SEB gav henne tjänstledigt – för att starta hunddagis

Efter sju år som bankanställd bestämde sig Tove Rastad för att prova något nytt. Nu driver hon ett hunddagis.
Foto: Christian Gustavsson

Tove Rastad tog tjänstledigt från bankjobbet på SEB och startade hunddagis. Nu huserar hon med tolv små hundar i lokaler bakom ett hundcafé på Östermalm.

– Det är väldigt annorlunda mot bankjobbet, och väldigt skönt, konstaterar hon.

Hemma i garderoben har hon skjutit alla blusar, mörka kjolar, byxor och kavajer åt sidan. Bland hundarna - de två egna och tio dagis-hundar - gäller en lite annan "dress code" än i SEB-jobbet som projektledare och affärsutvecklare.

– Här använder jag bara jeans och collegetröjor, och behöver inte sminka mig, säger Tove Rastad och låter inte missnöjd alls.

Innan 33-åriga Tove Rastad startade egna företaget Sigge n Friends var hon inne på sitt sjunde år som SEB-anställd. Hon trivdes. Men när chansen dök upp att få vara tjänstledig ett år och förverkliga drömmen om att jobba med hundar på heltid tog hon den. Nu driver hon hunddagis, med kringtjänster som dog walk, friskvård, kurser och privat hundträning i en före detta hundfrisering bakom ett hundvänligt café intill Tessinparken. Här hälsas vi denna dag av sex skällande, gläfsande små varelser i lite olika höjd, form och kynne. Några andra är borta på sommarlov.

De första åren på SEB arbetade Tove Rastad som företagsrådgivare. Då träffade hon många entreprenörer med nystartade företag.

– Det roligaste var när de talade om sina affärsidéer och drömmar, och jag fick vara med på deras resa dit. Redan då började en tanke gro om att jag någon gång ville få vara den som satt där och sade att det jag gör om dagarna är så jäkla kul!

Senast arbetade hon som affärsutvecklare av digitala tjänster. Men för ett och ett halvt år sedan började hon fundera kring arbetsgivarens erbjudande om tjänstledighet för att starta eget.

– Sedan tog det ett år innan det hände. Jag hade tur, min senaste chef tyckte att det var jättekul, hon var väldigt coachande och peppande.

Att hennes företag kom att kretsa just kring hundar beror på att Tove haft egna hundar sedan 1995, och i flera år arbetat ideellt för organisationen Hundar utan Hem, med omplacering av hundar med trasslig bakgrund. Hon har själv "adopterat" terrierblandningen Sigge från Irland, och Jerry från Rumänien.

Drivkraften var att Sigge och Jerry skulle må bättre om hon inte lämnade dem på dagarna, och att hon samtidigt kunde fördjupa sina kunskaper genom en utbildning till hundinstruktör och hundpsykolog.

– Det finns väldigt många hundar i Sverige, och mycket relationsproblem mellan dem, så hundbeteendekonsulter har absolut en marknad. Ofta måste man jobba mycket med ägaren också, så det blir en hel del mänsklig psykologi också.

Nu är hon tjänstledig från SEB under hela 2016. Under våren har hon bara fokuserat på att få i gång verksamheten.

– Jag gjorde en första avstämning efter sex månader. I höst har jag bestämt ett nytt datum när jag ska sätta mig ned och fundera över om jag fortsätter efter årsskiftet.

Företaget vill hon ha kvar oavsett, men antingen blir det en hobby vid sidan av SEB-jobb på heltid, då med en anställd, eller så får företagandet kombineras med en deltidstjänst. Under det första halvåret har hon inte kunnat ta ut någon lön, men det går åt rätt håll och i höst hoppas hon börja kunna leva på verksamheten.

SEB:s HR-chef Ulf Peterson säger att bankens mål är att främja entreprenörskap både bland kunder och anställda.

– Vi ser generellt positivt på medarbetares intresse av att starta eget, och har en generös inställning till att bevilja tjänstledighet i upp till ett år, så länge det inte handlar om konkurrerande verksamhet.

Att låta personalen prova på företagarlivet är till gagn för hela samhället, menar han.

– För den enskilde kan företagandet bli lyckosamt, och även för den som väljer att komma tillbaka till oss på SEB kan en period som egenföretagare ge nya erfarenheter som hjälper våra medarbetare att förstå våra kunder ännu bättre.

Fakta.Tjänstledighet för egenföretagande:

Lagen ger dig rätt till tjänstledigt för att starta eget.

Du har rätt att vara ledig i högst sex månader för att "bedriva näringsverksamhet".

Verksamheten får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet och ledigheten får inte innebära det som kallas väsentlig olägenhet för din arbetsgivare.

Du ska också ha varit anställd hos din arbetsgivare antingen de senaste sex månaderna eller sammanlagt ett år under de senaste två åren.

Hos banken SEB tillåts personalen ta tjänstledigt i upp till ett år för att starta eget.