Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

"Sexuella trakasserier på jobbet handlar om makt"

Ett mål om sextrakasserier prövas i Arbetsdomstolen.
Ett mål om sextrakasserier prövas i Arbetsdomstolen. Other: Claudio Bresciani/TT

Sexuella trakasserier får ett allt större fokus, både internationellt och i Sverige. Sedan några år tillbaka har Diskrimineringsombudsmannen, DO, och facket skarpare lagar till hands.

– Sexuella trakasserier på jobbet handlar om makt, säger Anna Rosenmüller Nordlander från DO.

På Arbetsdomstolen, AD, i Gamla stan i Stockholm sitter en 47-årig manlig chef inför skranket, vd för ett miljövänligt företag. En 21-årig kvinna anklagar honom för att ha sexuellt trakasserat henne på en julfest i december 2015. Ord står mot ord.Polisutredningen är sedan länge nedlagd. Här handlar det om ett civilt mål som Diskrimineringsombudsmannen driver.

Men sådana här mål är det inte chefen som ska fällas utan företaget. Just här handlar det om kvinnan som var 19 år på julfesten blivit trakasserad eller inte? Men det kunde också handlat om hur företaget skött sig, om företaget gjort allt för att förebygga så att sexuella trakasserier inte uppstår eller om företaget brustit i att själva utreda anklagelserna.

I USA handlar skadestånden i sådana mål om miljontals dollar. Det mest kända fallet med svensk anknytning gällde den amerikanska miljardären Benjamin Wey. År 2015 dömdes Benjamin Weys företag att betala motsvarande 148 miljoner kronor till en svensk kvinna för att han sextrakasserat henne på jobbet.

För svenskt vidkommande är beloppen mer blygsamma. Vinner Diskrimineringsombudsmannen i AD kan 21-åringen få 75 000 kronor i skadestånd. För svenska företag svider plånboken mindre än skammen.

– Han la handen på mitt lår, berättar kvinnan för rätten.

Hennes forna chef sitter en meter bort, bredvid företagets advokat.

– En annan gång under kvällen la han handen på min rumpa när jag reste mig upp.

– Vid ett tillfälle försökte han med våld trycka dit sin hand, på insidan av låret. Det blev en handfajt. Jag fick trycka tillbaka hans hand allt vad jag orkade.

– Jag blev chockad. Jag sa upp mig på jobbet strax efter julfesten, säger 21-åringen.

I rätten förnekar VD:n hennes berättelse. Företagets advokat visar på brister i kvinnans redogörelse. Marknadschefen stöder VD:ns utsaga. Några kvinnliga anställda, som också sagt upp sig, vittnar till den unga kvinnans fördel. Ett av vittnena, 21-åringens närmaste chef, har skrivit sitt avskedsbrev till företaget strax efter julfesten: "Härmed säger jag upp mig på grund av det vidriga tafsande jag, NN, NN & NN blev utsatt för av vd:n på julfesten."

– Sexuella trakasserier handlar om makt. Hur ska en anställd reagera när det handlar om någon som sätter ens lön, som bedömer ens arbete, som bestämmer ens framtid i företaget? Få anmäler och den som gör det mår ofta dåligt, säger Anna Rosenmüller Nordlander från DO.

– Att det i det här fallet handlar om en ung kvinna på väg ut i arbetslivet gör fallet extra allvarligt.

Undersökningar visar att närmare 14 procent av alla par träffar varandra via jobbet. Inte sällan sker det på en kick-off, sommar- eller julfester.

Är det svårt att skilja på vad som är en välkommen invit eller beröring anställda emellan och sexuella trakasserier?

– Kärlek och sommarpartyn är inte förbjudet på jobbet, tvärtom, svarar Anneli Häyren, arbetslivsforskare vid centrum för genusvetenskap i Uppsala.

– Men kärlek handlar ju om en uppriktig och ärlig uppskattning av varandra. Sexuella trakasserier är något helt annat, säger Anneli Häyrén.

Har de senare årens internationella och nationella fokus på sexuella trakasserier i arbetslivet hjälpt de utsatta?

– Sedan 2008 har diskrimineringslagstiftningen skärpts och fler kanske vågar anmäla, men å andra sidan fortsätter trakasserier förstöra liv på många arbetsplatser, säger Anneli Häyrén.

Vad ska ett företag tänka på för att undvika personalfesternas möjliga baksmälla – sexuella trakasserier?

– Det handlar om en medveten policy på företaget, att de som anordnar festen håller sig städade, att anställda ska kunna säga ifrån, att företaget hanterar anmälningar på ett korrekt sätt.

– Allra viktigast är nog att minska tillgången på alkohol, säger Anneli Häyrén.

Fakta/sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier. Ovälkomna förslag eller krav på sexuella tjänster, oönskad fysisk kontakt, ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, visslingar och kommentarer om utseende, könsord, pornografiska bilder och nedsättande skämt om det kön du tillhör. Det är den som blir utsatt som avgör om beteendet är ovälkommet eller ej.

Arbetsgivarens plikt. Om arbetsgivaren får veta att någon har upplevt eller upplever sig trakasserad ska arbetsgivaren utreda vad som har hänt. Om utredningen visar att trakasserier har inträffat ska arbetsgivaren genomföra de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra fortsatta trakasserier.

Omskrivna fall. En hög Eon-topp bad nyligen om ursäkt till de anställda efter julfesten 2016: ”Under en dans på scenen med en av våra medarbetare var jag alldeles för närgången vilket jag nu vill be om ursäkt för”. Händelsen gjorde att mannen omplacerades till Tyskland i stället för att bli Sverigechef.

Diskrimineringsombudsmannen har stämt Lunds universitet för att en manlig student ska ha blivit utsatt för sexuella trakasserier från en lärare. Målet ska upp under 2017.

Arbetsmiljöverkets rapport för 2015. 19 procent av unga kvinnor uppger att de blivit sexuellt trakasserade av kunder eller klienter, jämfört med 13 procent 2013. Vanligast är problemen inom vård och omsorg. Även bland unga män blev sexuella trakasserier från utomstående vanligare: 6 procent 2015, mot 3 procent i tidigare mätningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.