Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

”Sjukvården kan förändras radikalt”

Foto: Nicklas Thegerström

Smarta datorer kommer att ­ställa lika bra diagnos som ­dagens läkare och allt mer ­avancerade organ kan snart skrivas ut av 3D-skrivare. Det tror Virpal Singh, medicinteknisk ingenjör och innovationsexpert.

– Redan i dag använder sjukvården 3D-teknik för att få rätt storlek på proteser. Det går också att skriva ut leder i 3D-skrivare. Forskning om hur man kan skriva ut vävnader och organ pågår. På sikt skulle det ­kunna lösa utmaningen med organbrist som vi ser i dag, säger Virpal Singh.

Han tror att sjukvården är en av de branscher som står inför en radikal förändring inom de kommande åren.

– Genom att analysera patientjournaler kommer datorer att kunna lära sig om olika medicinska tillstånd, vilka läkemedel som är effektiva – och vilka som inte är det. Datorer kommer alltså i framtiden att kunna ställa lika bra diagnoser som dagens läkare. Det kanske låter otroligt, men IBM arbetar redan med den typen av superdator, ­säger han.

Ett exempel på hur det skulle kunna fungera är att en patient som har problem med exempelvis ett hudutslag tar en bild på utslaget med framtidens mobilkamera och skickar bilden till en dator. Datorn analyserar bilden och kommer fram till vilken typ av utslag det är. Datorn kan sedan ge råd om behandling eller berätta att det är dags att söka upp en läkare. Samma sak gäller andra symtom.

Vad ska läkarna göra om en dator ställer diagnosen?

– De kommer att bli mer specialiserade och ha bättre kunskap om patienterna på ett tidigt stadium. Samma sak gäller sjuksköterskor. Många patienter kommer få bättre koll på sin egen hälsa genom digital teknik. Man kommer till exempel att kunna kolla blodtryck, läsa av EKG med mera genom att sätta en liten apparat mot huvudet.

Men behövs inte det mänskliga samspelet?

– Jo, det kommer att behövas och det är därför just den typen av yrken där man möter andra kommer att finnas kvar medan andra kanske försvinner när tekniken utvecklas.

Virpal Singh utbildade sig till medicinteknisk ingenjör på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, och har sedan dess startat en rad egna företag. Han har också arbetat med att introducera medicinteknisk utrustning för sjukvårdspersonal i Etiopien och var förra året en av två svenskar som fick möjlighet att läsa ett innovationsprogram på ­Nasas utbildningsstation Singularity University i Silicon Valley.

Programmet samlade 80 innovatörer med olika bakgrund från 36 länder. Syftet var att utbilda, inspirera och ge förutsättningar för att använda teknik för att tackla mänsklighetens största utmaningar.

– Jag lärde mig bland annat hur viktigt det är att blanda olika kompetenser och bakgrund när man ska lösa problem, säger han.

Virpal Singh driver nu två företag, ett som fokuserar på IT-konsultation och ett som ägnar sig åt innovation med koppling till hälsa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.