Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/smart-teknik-inom-aldreomsorgen-golvet-kanner-nar-patient-ramlar/

Jobb & Karriär

Smart teknik inom äldreomsorgen – golvet känner när patient ramlar

Arbetet underlättas av välfärdsteknik för undersköterskorna Caroline Tshiabu, Pamela Palevik och Rojin Komby. Foto: Adam Daver

På Hälleborgs äldreboende avlastas undersköterskor av ny teknik. Välfärdsteknik i form av positioneringsfyrar och ett sensorgolv gör vardagen enklare både för undersköterskorna och de äldre. 

– Jag skulle inte kunna tänka mig jobba på ett äldreboende utan det, säger Pamela Palevik, undersköterska på Hälleborg äldreboende. 

Rätta artikel

När Hälleborgs äldreboende slog upp sina dörrar i Västerås, för fem år sedan, väntade inte bara en ny arbetsplats för personalen. Här fanns också ett nytt arbetssystem där välfärdsteknik ska avlasta vardagens arbetsuppgifter. Men likaså stärka de äldres självbestämmande. 

På varje våning står dörrar olåsta. Här bor äldre med behov av omsorg eller demenssjukdom. De öppna dörrarna gör det möjligt för de äldre att röra sig fritt mellan våningsplan, rum eller den inhägnade trädgården. Vanligtvis är öppna dörrar en utmaning för personalen som behöver hålla koll på de boende. 

– Vi trodde alla skulle springa omkring och att vi skulle tvingas leta efter dem, men i själva verket kan jag knappt tro att 120 personer bor här, säger Pamela Palevik, undersköterska på Hälleborg äldreboende. 

Lösningen är positioneringsfyrar som är placerade på varje våning. När en person som behöver tillsyn lämnar sin avdelning larmas personalen i mobiltelefonen. Endast vid behov söker undersköterskorna upp personen. På så vis stärks individens självständighet samtidigt som personalen känner sig trygga med att veta var personen befinner sig. 

Från vänster Sara Backman, Rojin Komby, Pamela Palevik och Caroline Tshiabu. ”Det handlar inte om att ersätta människan med ny teknik utan att disponera personalens tid där den faktiskt behövs”, säger enhetschef Sara Backman. Foto: Adam Daver

När den äldre befolkningen fortsätter att växa, ökar också behovet av personal inom äldreomsorgen. Enligt regeringen behöver 136.000 nya undersköterskor anställas tills 2026. En förklaring är att yrket sällan upplevs som attraktivt eller intressant.

Att använda mer välfärdsteknik skulle kunna locka till sig mer personal samt effektivisera arbetet, enligt en rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). Bland annat skriver myndigheten att välfärdsteknik ska avlasta medarbetare. 

– Det handlar inte om att ersätta människan med ny teknik utan att disponera personalens tid där den faktiskt behövs, säger enhetschef Sara Backman på Hälleborg äldreboende. 

Caroline Tshiabu visar hur hon aktiverar golvsensorerna. Foto: Adam Daver

Förutom positioneringsfyrar används även ett sensorgolv som känner av när en person ramlar. Likaså ett sänglarm vilket innebär att golvet larmar personalen när den boende reser sig från sängen. På så vis vet undersköterskan Caroline Tshiabu när personen har vaknat på morgonen. 

– En del glömmer att de behöver hjälp för att resa sig upp, när jag får larmet i mobilen kan jag skynda mig dit för att hjälpa personen innan skadan är framme, säger hon och håller upp sin mobilenhet, där hon också kan närvaromarkera eller kvittera alarm.

För att säkerställa tryggheten på boendet är varje medarbetare tvungen att ta ett teknikkörkort. Körkoret bekräftar att personen har tillräckliga kunskaper för att hantera de tekniska verktygen på boendet. 

 

I mobilen får personalen individanpassade alarm. Foto: Adam Daver

En utmaning med arbetssystemet är när missförstånd uppkommer. Exempelvis händer det att möbler som flyttas i lägenheten misstas för en person som ramlar på golvet. 

– Om personen som bor i lägenheten har flyttat på möbler innebär det att sänglarmet kan ha hamnat under sängen, då behöver vi flytta på sänglarmet, säger Caroline Tshiabu. 

Kollegan Rojin Komby tycker inte att stressen har minskat tack vare tekniken. Däremot vittnar hon om en lugnare atmosfär på arbetsplatsen.

– När jag slipper passa upp på de äldre, helt i onödan, känner de sig mer självständiga, dessutom tror jag att den här typen av teknik kan göra äldreomsorgen till en mer attraktiv arbetsplats, säger hon. 

Läs mer: Omsorgens arbetsledare på ”golvet” behöver stöd 

Läs mer: Tio framtidsyrken när artificiell intelligens tar över jobben