Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Smarta hus för flyktingar gick från ”bara ett jobb” till ett kall

Industridesignern Johan Karlssons företag Better Shelter säljer tillfälliga boenden till bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR.
Industridesignern Johan Karlssons företag Better Shelter säljer tillfälliga boenden till bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR. Foto: Roger Turesson

I en verkstad i Hällefors växte idén till Ikeapackade temporära hus för flyktingar fram. Nu levererar Johan Karlsson och hans team 2 500 hus i månaden till flyktingläger runt om i världen. Och han drivs av att vara en del av lösningen på ett problem.

Johan Karlsson hade precis gått klart en utbildning i industridesign vid Konstfack och fick sitt första jobb på Formens hus i Hällefors. Han skulle titta på förbättringsmöjligheter för de tält som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) använder vid katastrofsituationer.

– Jag var ung, nyexad och kanske lite naiv. Men jag tänkte: Varför kan man inte göra något bättre än tält som måste bytas ut efter tolv månader? säger han.

Tillsammans med tre andra designer började Johan Karlsson skissa på en prototyp till nytt akutboende för personer i katastrofområden. Ikeastiftelsen nappade på idén och gav ekonomiskt stöd, samtidigt som UNHCR gick in som samarbetspartner.

– Jag såg potentialen med idén men kunde ingenting om marknaden. Så vi anordnade workshops på designhögskolor för att få fler idéer, berättar Johan Karlsson.

Enligt UNHCR bor varje flykting i genomsnitt 17 år i flyktingläger. Johan Karlssons idé var att hitta en temporär lösning – som ändå kunde kännas som ett hem.

– Vi pratade med människor som flytt från Somalia och nu bodde i Fisksätra. De hade kommit via flyktinglägret Dadaab i Kenya och berättade om problemen med tält som brann lätt, blev otroligt varma och hade dålig säkerhet.

Sommaren 2013 blev det dags att testa husen i fält. Flyktingarna skulle själva kunna bygga de temporära husen som levererades i två platta 80-kilospaket med tillhörande manual.

– Vi insåg snabbt att vi fick ändra strategi lite. Ingen läste manualen, bara när det redan gått fel. I stället byggde vi ett hus tillsammans med en person från varje familj.

Samtidigt som Johan Karlsson svettades med att testa husen i ett flyktingläger i Etiopien – med stigande oro för att idén inte skulle fungera gick Ikea ut med ett internationellt pressmeddelande om det nya projektet de stöttade.

– Det var rätt svettigt när CNN ringde för en intervju samtidigt som vi testade prototyperna.

Men han hade tur. Prototypen blev lyckad. Och sedan i somras finns tälten förutom i flyktingläger i Mellanöstern och södra Afrika också i Europa. Nu senast beställdes hus till Tyskland och Schweiz.

– Vi kunde inte tänka oss att de här husen skulle behöva byggas i Europa när vi började med det här. Det fanns inte i min världsbild, säger Johan Karlsson.

Och Johan Karlsson är i dag långt från Hällefors där allting började. Det lilla team han jobbade med då har blivit ett företag under en nystartad stiftelse. Han rör sig vant i korridorerna på elfte våningen i Ericssons gamla lokaler vid Telefonplan i Stockholm när han inte utvecklar nya idéer i den intilliggande verkstaden. Under vårt besök ringer hans telefon flera gånger. Många är intresserade av Ikeahusen. Nu är den största utmaningen att säkra leveranserna.

Johan Karlsson berättar att han själv inte var särskilt engagerad i flyktingfrågan när han började.

– Det var bara ett jobb. Men det är svårt att inte bli engagerad när man gör det här. Jag tror att jag kan tala för alla i företaget när jag säger att engagemanget är en stor drivkraft. Ibland får man nästan jaga folk från kontoret med högaffel.

Fakta.Better Shelter

Better Shelter bygger Ikeaförpackade temporära boenden för flyktingförläggningar och katastrofområden. Största kunden är UNHCR, men husen har också sålts till andra aktörer. I år har husen sålts till bland annat Tyskland och Schweiz.

Johan Karlsson

Ålder: 34.

Bor: Bandhagen.

Utbildning: Stockholm School of Economics, Executive MBA, Finance (pågående).

Konstfack MFA, Industrial Design

University of Gothenburg, BFA,  Design. 

Tidigare jobb: Projektledare Formens Hus i Hällefors/Refugee Housing, Partner och medarbetare i heminredningsföretaget Chen Karlsson. 

Tips om du vill jobba med innovation: Gör det tillsammans. Social innovation är inget ensamarbete. I dag finns alla möjligheter att arbeta med innovation och hållbarhet inom de flesta områden – bygg på din profession. Ta kontakt med organisationer som arbetar med de utmaningar du vill lösa, lyssna, engagera, inkludera och bygg allianser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.