Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Sök nytt jobb på rätt sätt - bästa tipsen från experter

Foto: Trevor Chriss / Alamy

Det finns en rad jobbsajter och sociala medier att använda sig av för den som söker nytt jobb. Men hur ska man bete sig för att få tag på drömjobbet genom digitala kanaler? DN har talat med experter som ger sina bästa råd.

Det finns allt fler kanaler och metoder för att leta nytt jobb; sociala medier, som Twitter och Facebook och jobbsajter där man både kan leta bland annonser och skapa sin egen profil.

Samtidigt blir egna kontakter och socialt nätverkande allt viktigare, säger flera som arbetar med rekrytering och som DN talat med.

Hur ska man orientera bland alla dessa kanaler och vägar, och hur bör man prioritera?

– När det gäller att marknadsföra sig själv som jobbsökande är Linkedin en viktig kanal, säger Caroline Wiklund, coach på fackförbundet Unionen.

Karriärnätverket Linkedin har i dag 2,6 miljoner medlemmar i Sverige, varav en fjärdedel loggar in minst en gång i månaden, enligt Linkedins egna uppgifter. Enligt Caroline Wiklund ska man tänka igenom noga hur man formulerar sig på sin profil.

– Vad har du för rubriker? Vad säger du att du är? Att bygga på sin profil med referenspersoner kan förstärka dina kompetenser, säger hon.

Oscar Rydman, projektledare på Linkedin, säger att de ord du väljer på sajten är viktiga för att rekryterare som söker bland profiler ska kunna hitta dig.

– Jobbtitel och att lista sina kompetenser är det viktigaste. Använd gärna en standardiserad jobbtitel, som exempelvis Arbetsförmedlingen använder, säger Oscar Rydman.

På Arbetsförmedlingens avdelning för digitala tjänster arbetar Susanna Westgren. Hon tycker att man ska fokusera på att söka jobb på det sätt man själv känner sig bekväm med.

– Har man inte så lätt för att lyfta på luren och ringa en arbetsgivare kanske man ska fokusera på att leta jobb via nätet, till exempel via Facebook. Om man tvärtom är väldigt social kan man lägga mer krut på att nätverka och ringa upp folk, säger hon.

Foto: Arbetsförmedlingen

Digitala sätt att presentera sig letar sig även in i ansökningsförfarandet.

– Det som kommer mer och mer är att man spelar in en kort videopresentation av sig själv på kanske en eller två minuter, och mejlar in den tillsammans med sin ansökan, säger Susanna Westgren.

Att söka jobb på Twitter kan du göra till exempel genom att söka på hashtags som #nyttjobb, eller genom att följa företag och personer som är verksamma inom områden där du vill jobba.

Facebook är också användbart, tycker Susanna Westgren.

– Skriv en statusuppdatering om att du söker nya uppdrag. Jag hör från vänner och andra att man ofta får tips från oväntat håll, säger hon.

Är du ”vän” med din arbetsgivare på det nätverk/de sociala medier du använder dig av, och denne inte känner till dina planer på att byta arbete, bör du dock vara försiktig med att efterlysa nytt jobb just där.

Generellt anser Susanna Westgren att det är bra att söka jobb på flera olika sätt; delta både på rekryteringsträffar och skapa profiler på jobbsajter för att leta tjänster där. Sålla bland de sajter som finns.

– Det är bättre att vara med på tre till fem olika sajter och hålla dem uppdaterade regelbundet, än att ha jättemånga konton där man inte orkar vara aktiv, säger hon.

Ilona Orgmets är Sverigechef på Badenoch & Clark, som ingår i bemanningskoncernen Adecco. Företaget arbetar med att rekrytera chefer och specialister till företag och organisationer, och letar bland annat kandidater på Linkedin.

Hennes tips är att man ska ha sin Linkedin-profil och sitt CV på både svenska och engelska. Hon ger också rådet att sökordsoptimera profilen.

Sökordsoptimering handlar om att använda sig av ord och fraser som kommer högt upp på sökmotorers, som Google, resultat. Företag arbetar mycket på detta sätt för att få sina webbplatser synliga, och även du som söker jobb har nytta av att tänka i sökordstermer.

– I dag går trenden mer och mer mot fritextsökningar på kompetenser på till exempel Linkedin. Man bör anpassa sitt språk därefter, säger Ilona Orgmets.

Hennes råd är att du i ditt CV eller ditt personliga brev ska svara på frågorna vad din roll är i dag, vad du har gjort tidigare och vad du vill göra framöver - och då använda dig av flera olika termer och begrepp som beskriver det du kan.

Poängen är att ju fler relevanta begrepp du använder dig av, desto mer sökbar är du. Därmed inte sagt att du ska använda dig av modeord utan substans.

– Det är viktigt att vara specifik; förklara vad du har åstadkommit tidigare på ett utförligt och konkret sätt, säger Ilona Orgmets.

Rådet att vara specifik och nischad i sitt jobbsökande kommer från fler.

– Många människor är för generella och skriver saker som ”Vet du någonting?” och ”Håll ögonen öppna!”. Men vad ska man hålla ögonen öppna för? Var rädd om dina kontakter - hjälp dem att förstå vad du söker mer specifikt, säger Caroline Wiklund på Unionen.

Hon pekar även på att det är viktigt att du känner till den arbetsgivare du söker dig till.

– Många som söker en tjänst missar att besvara frågan: varför vill jag jobba på det här företaget? säger hon.

I Linkedins affärsidé ingår att personer som är medlemmar är referenser till varandra, det är ett sätt att knyta användarna till tjänsten. Därför är det inte konstigt att Oscar Rydman på Linkedin lyfter fram just betydelsen av personliga kontakter.

Enligt honom är det viktigt att vara social och nätverka för att få ett nytt jobb - inte minst när det gäller mindre kvalificerade yrken där man inte har papper på någon examen eller ett yrkesbevis.

– Det är svårt att utvärdera en person bara utifrån ett CV. Därför är det så viktigt att få en referens genom en personlig kontakt, säger han.

Foto i text: Arbetsförmedlingen.

Tips till dig som söker jobb

* Hitta de jobbsajter som passar just dig och se till att hålla din sida uppdaterad. Lägg till kontakter inom det område och de företag som du är intresserad av.

* Skriv en utförlig profil med bild, och tänk igenom vilka ord du använder.

* Gå in regelbundet på de sajter där du har en profil; redigera något och spara om sidan. På så sätt hamnar du högt upp i sökträffar för att du är aktiv.

* Skriv en statusuppdatering på Facebook om att du söker nytt jobb. Men var försiktig om din nuvarande arbetsgivare inte känner till dina planer och kan se vad du skriver.

* Sök jobb via hashtags på Twitter, och följ personer och företag som du är intresserad av.

* Hitta mötesplatser där du kan träffa folk inom det område där du vill arbeta.

* Sök efter någon bekant som känner någon som jobbar på den arbetsplats du vill till. Var inte rädd för att bjuda en kontakt på lunch för att få veta mer om ett visst företag.

* Delta på rekryteringsträffar.

* Gör en kort videopresentation av dig själv som du skickar med i din jobbansökan.

Fem jobbsajter:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.