År 2012 beräknades 1,5 miljoner svenskar varje dag passera en kommungräns för att ta sig till arbetet. Det är en stor ökning jämfört med 1993 då motsvarande siffra var 961 000 personer. Ökningen har pågått under en längre tid. 1970 beräknades 14 procent av samtliga förvärvsarbetare pendla över kommungränser, 2007 var siffran 33 procent, enligt SCB.
Ökningen av pendlare har flera skäl. I en rapport från SCB om lokala arbetsmarknader nämns bland annat den kraftiga utbyggnaden av kollektivtrafiken under 1970- och 1980-talet och att fler blev ägare till en bil. Dessutom kom fler kvinnor ut på arbetsmarknaden och inom många hushåll skulle hänsyn tas till två personers arbetsförhållanden. Att flytta till ett nytt arbete var då inte längre lika lätt.
En anledning till att fler pendlar och att resorna blir längre ligger också i lönen. Maria Börjesson vid KTH, som forskar om transport i Sverige, menar att pendlingen är en del av en cirkel. Den svenska arbetsmarknaden har blivit mer specialiserad, vilket leder till att fler reser längre för att hitta rätt arbete. Specialisering leder i sin tur till högre löner. Det gör att pendlare har råd att resa längre.
– De specialiserade arbetena finns i städer som Stockholm, men i storstäderna är priserna för boende mycket högre. Det gör att människor flyttar till kranskommunerna