Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/specialisering-ger-langre-resor/

JOBB & KARRIÄR

Specialisering ger längre resor

Bild 1 av 4 DN frågar. 1. Hur långt pendlar du? 2. Skulle du kunna tänka dig att pendla längre om du fick en högre lön?Victoria Åkerlund, 45. Bor: Sundsvall. Gör: Bonus Controller1.Jag åker en gång i månaden mellan Sundsvall och Stockholm. Det fungerar bra.2. Det beror på hur mycket pendling det blir. Men jag skulle inte göra det nu när jag har familj.
Bild 2 av 4 DN frågar. 1. Hur långt pendlar du? 2. Skulle du kunna tänka dig att pendla längre om du fick en högre lön?Scott Richardson, 40. Bor: Solna. Gör: Snickare.1.Förut pendlade jag till Södertälje, nu är det bara till Liljeholmen. Det blir 20 minuter med tunnelbana.2.Det beror på hur mycket. Det måste vara en balans också, jag har hellre jobb i närheten.Ingrid Sjödahl, 34. Bor: Solna. Gör: Fotograf.1.Det händer någon gång men jag arbetar en del hemifrån.2.Det är ganska speciellt för mig då jag är fotograf, men ibland får jag åka långt för uppdrag. Det är lite svårt att svara på.
Bild 3 av 4 DN frågar. 1. Hur långt pendlar du? 2. Skulle du kunna tänka dig att pendla längre om du fick en högre lön?Jan Åke Johansson, 48. Bor: Norrköping. Gör: Researcher.1.Just nu mellan Norrköping och Stockholm. Innan var det en del veckopendling till Bryssel också. Två veckor där och två veckor i Norrköping.2.Pengarna betyder inte så mycket. Man får tänka på kvalitetstiden och fritiden också.
Bild 4 av 4 DN frågar. 1. Hur långt pendlar du? 2. Skulle du kunna tänka dig att pendla längre om du fick en högre lön?Anna Carson, 25, med dottern Elsa, 3. Bor: Stockholm. Gör: Studerar.1.Det tar ungefär 20 minuter, vilket är helt okej så länge det inte blir förseningar.2.Det skulle jag nog. Lönen skulle i alla fall vara med i beräkningen om jag skulle pendla längre.

Under flera decennier har långpendlingen i Sverige ökat markant. Anledningen är en allt mer specialiserad arbetsmarknad.

– Matchningen med rätt person till rätt arbete har blivit viktigare. Det driver upp resorna, säger Maria Börjesson, forskare vid KTH.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in