Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Stress på jobbet kan ge depression

Foto: Alamy

Osäkra anställningar, stress och dåliga chefer på jobbet kan leda till depression. Det visar en rapport av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

– Vi har gått igenom över 20 000 forskningsrapporter och det finns faktorer i arbetet som hänger samman med depression och utmattningssyndrom, framför allt på den psykosociala sidan, säger Charlotte Hall, projektledare för rapporten som presenteras på onsdagen.

Svensk arbetsmarknad har förändrats mycket de senaste åren med högre takt och krav på mer flexibla anställningsvillkor. Det har lett till höga sjuktal.

SBU har på uppdrag av regeringen undersökt vilken betydelse arbetsmiljö har för depression och utmattningssyndrom.

Rapporten slår fast att det finns vetenskapliga samband mellan faktorer på arbetet som stress, lågt stöd och rädsla att förlora jobbet, och hög förekomst av dessa båda tillstånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.