Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

”Svettlön” ger klirr i kassan och höjer pulsen på jobbet

Promenera, spela hockey, skotta snö. Ja, allt som höjer pulsen höjer också lönen. Hittills har ”svettlönen” varit en succé för det norrländska företaget Kompetenslaget.

HR-företaget Kompetenslaget, med kontor i Piteå, Umeå och Gällivare, började under förra året med ett nytt system för friskvård. Innan hade ledningen likt de flesta andra arbetsgivare betalat ut det som kallas friskvårdspeng till alla sina anställda. Friskvårdspengen är skattefri förutsatt att arbetsgivaren följer skatteverkets regler.

– Men vi tyckte inte skatteverkets regler passade för det vi ville uppnå, säger Peter Strand, vd för Kompetenslaget.

– Idén till ”svettlön” kom i samband med att vi gjorde en undersökning bland våra anställda om hur en hälsopeng skulle kunna användas. Friskvårdspeng kan till exempel omfatta golf, men vi ville premiera all slags rörelse, även sådant som powerwalk och snöskottning. Vi har mycket snö här uppe, fortsätter Peter Strand.

Projektet med ”svettlön” innebär att de anställda kan få ”svett”-pengar direkt på lönen, vilket kostar företaget årligen upp till 9.000 kronor per anställd inklusive sociala avgifter.

– Det är dyrare än en friskvårdspeng, men vi motiverar den högre kostnaden med att vi vet att korttids- och framför allt långtidssjukskrivningarna går ner. Som företag i HR-branschen måste vi också föregå med gott exempel.

– Om en anställd drabbas av långtidssjukskrivning kommer det att kosta företaget upp till en halv miljon kronor i frånvaro, extra vikariekostnader och rehabilitering. Jag är övertygad om att den här satsningen, som kostar företaget cirka 200.000 kronor om året, kommer att bli lönsam, säger Peter Strand.

Det högsta beloppet som den anställde kan få på Kompetenslaget är 500 kronor i månaden, 6.000 kronor om året i extralön, vilket uppnås om den anställde gör minst tre pulshöjande aktiviteter i veckan om 30 minuter.

Det har slagit ut jättebra i arbetsgruppen. Vi peppar varandra och får bekräftelse.

Systemet bygger på frihet under ansvar, men att alla ska ta en bild på sig själv under aktiviteten och sedan publicera bilden i den slutna facebookgruppen ”Svettlön och hjärngympa”.

Monica Eliasson, projektkoordinator i Piteå, menar att facebookgruppen fungerat som en inspirationskälla.

– Tidigare har jag arbetat för kommunen och där fick vi ett generellt bidrag som inte räckte så långt, men den här facebookgruppen gör att man pushas, säger Monica Eliasson.

– Friheten är viktig. Jag gör det jag vill och när jag vill. Ibland springer jag och ibland tränar jag hemma, så tar jag en bild, skriver litegrann och lägger in det på ”Svettlön och hjärngympa”.

Gabriella Moritz, kompetensrådgivare i Umeå, menar att systemet med ”svettlön” slagit ut väl i arbetslaget och höjt gruppkänslan.

– Jamen, det har slagit ut jättebra i arbetsgruppen. Vi peppar varandra och får bekräftelse, säger Gabriella Moritz.

– Visserligen höll jag på innan med innebandy och hockey och det har jag fortsatt med. Men vi behöver det här. Vi arbetar ju alla med stillasittande jobb och riskerar att få problem med rygg och axlar.

Det här med att det inte är någon som kontrollerar, tror ni att någon fuskar?

– Näe, näe! Inte på det viset, säger Gabriella Moritz.

– Det har jag svårt att tänka mig, säger Monica Eliasson.

Läs mer: Anställda tvingas träna – för att få bättre lön

Fakta. Friskvårdspeng

Personalförmåner är förmåner av mindre värde. En av dessa skattefria förmåner är enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen, kostnader för gym eller registreringsprogram för motion som till exempel appar är skattefria. I vissa fall kan en förmån bestå endast av en enstaka behandling eller aktivitet. Villkoret är att förmånen inte är för hög och att den riktar sig till alla anställda i ett företag.

Oftast brukar arbetsgivare ge ett mindre belopp från 1000 upp till 3000 kronor, eller väljer att köpa ett årskort på ett gym för alla anställda.

Kompetenslaget norr AB

Kompetenslaget är ett företag som hjälper företag bland annat med rekrytering och kompetensutveckling.

Företaget har 21 anställda i Umeå, Piteå och Gällivare. Företaget planerar även att starta ett kontor i Stockholm under 2018.

Sammanlagd omsättning 2015/16: 20,6 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.