Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Tänk på detta vid personlighetstester

Foto: Alamy

Personlighetstester och andra färdighetsprov blir allt vanligare vid anställningsintervjuer. Men hur fungerar de och hur förbereder man sig? DN ger fem bra tips och listar testerna du kan göra själv på nätet inför intervjun.

I Sverige används en lång rad personlighetstester. Merparten baseras på teorin om ”big five”, med skattningar på de fem skalorna målmedvetenhet, känslomässig stabilitet, utåtriktning, öppenhet/kreativitet och vänlighet.

Förespråkarna menar att bra tester gynnar alla inblandade, genom att förebygga en undermedvetet fördomsfull rekrytering på basis av utseende och andra ytliga och i sammanhanget irrelevanta egenskaper.

Frågorna är ofta många. Som ”Arbetar du bäst själv eller i grupp?”

Följer du regler och konventioner? Hur tar du kritik? Hur ofta frågar du hur andra mår?

Hur mår du själv, i allmänhet och under press?

Svar på det och tiotals liknande frågor ska snabbt levereras längs en fem- eller sexgradig skala. Det är lätt att känna att man motsäger sig själv. Och att undra om någons framtida yrkesbana verkligen ska hänga på dessa svar?

Men enligt rekryteringsexpertisen är sådan oro överdriven.

Läs också: Så lyckas du med jobbintervjun – rekryteringsproffsens bästa tips

De personlighetstester som rekryterare gör används främst för att checka av om hans eller hennes eget intryck efter intervjuer och arbetsövningar stämmer med din egen självbild, till exempel vad gäller drivkraft, målmedvetenhet, plikttrogenhet, stresstålighet, analysförmåga, samarbetsförmåga, konflikträdsla och förhållandet till auktoriteter.

Hos professionella rekryteringsföretag plockas personlighetstestet fram först i slutfasen. Men vissa företag lägger även ett enklare test i början av processen för att redan då försöka gallra bort en del sökande.

Att förbereda sig på något särskilt sätt går inte. Det viktiga för en så rättvisande bild som möjligt är att fundera över hur man fungerar i främst arbetssituationer, och att välja det svar man först kommer att tänka på – även om det inte nödvändigtvis är det för en själv mest smickrande.

Även om många frågor är rätt lätta att genomskåda har du enligt proffsen föga att vinna på att försöka frisera bilden av dig själv. Testet har ofta något slags indikator som kan ge utslag när ett testresultat framstår som mindre pålitligt. Det kan handla om såväl alltför många motsägelser som en alltför stor enhetlighet.

Men motsägelser kan det ändå vara gott om. När man på kort tid gjort en handfull så kallat vetenskapligt utformade tester blir det tydligt hur ens egna inneboende motsägelser mellan till exempel impulsivitet/spontanitet respektive kritiskt granskande/noggrannhet ger utslag ungefär som i ett detaljerat horoskop.

Läs också: Den vanligaste frågan på anställningsintervjun

De enklare, mer psykologiskt ovetenskapliga testerna utmynnar i beskrivningar som lätt kan stämma på de flesta – som ett kvällstidningshoroskop.

Många har uttalat skarp kritik mot testandet. Vissa tester är rent hokuspokus. Många på marknaden saknar bakomliggande forskning. Och samma test passar heller inte alla yrkesgrupper eller arbetsplatser.

Vissa tester granskas av Stiftelsen för tillämpad psykologi, STP, en ideell förening grundad av Sveriges Psykologförbund, som tittar på hur testet hänger ihop med det som det säger sig vilja mäta. STP:s stickprov visar att testresultaten över lag bara går att lita på i runt hälften av fallen.

Fakta.Här kan du testa dig gratis på internet

Några tester kan du göra på nätet och få svar direkt, gratis eller mot betalning. Andra utförs enbart av proffs:

The sapa project

Nätbaserat test där olika användare får olika uppsättningar av frågor. Både personlighets- och intelligensfrågor, dock inget regelrätt iq-test. Gratis.

The big five project

Bygger på metoden big five som utvecklades på 1920-talet i USA och skattar din personlighet längs fem skalor: målmedvetenhet, känslomässig stabilitet, utåtriktning, öppenhet/kreativitet, vänlighet. Gratis.

Keirsey temperament report

Testet kan göras på nätet, en light-variant av rapporten är gratis. För en mer utvecklad får du betala minst 15 dollar.

Myers Briggs test

Kan inte göras på nätet, enbart hos certifierad testare.

Upp-testet

Utvecklat i Sverige, bedömer utöver big five också bland annat arbetsmotivation, attityd till arbetet, noggrannhet, kreativitet, jagstyrka och chefspotential. Ej gratis.

OPQ

I fokus står 32 egenskaper som mäts i en skala från 1 till 10, exempelvis ihärdighet, anpassningsbarhet, beslutsamhet och analytisk förmåga. Gratisversion på engelska på nätet.

Hogans deskriptiva skalor

Ger information om hur press, påfrestning och osäkerhet kan yttra sig i negativa beteendemönster och urspårningstendenser.

Meipso

Testet har utformats av svenska experter och kan göras av den arbetssökande på eget bevåg och bifogas en ansökan. Presentationen presenteras i jagform. 599 kronor om du vill ha rapporten.

Källor: Tidningen Kollega och de olika testens och rekryteringsbolagens hemsidor.

Fem bra tips inför ett personlighetstest

1 Svara snabbt. De flesta tester är utformade så att man inte ska hinna tänka efter för mycket. Börjar du fundera länge på en fråga hinner du inte klart.

2 Du ska vara utvilad. När du gör testet ska du se till att vara utvilad och inte hungrig.

3 Ta det lugnt. Du ska inte ”tävla”. Försöker du svara ”rätt” avslöjas du under den följande djupintervjun.

4 Koncentrera dig. Se till att du inte blir avbruten medan du svarar på frågorna.

5 Ta på ”jobbhatten”. Utgå från hur du fungerar i jobbsituationer snarare än privat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.