Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Tips till dig som vill byta jobb mitt i livet

Linda Schilén jobbade 10 000 meter över marken i 15 år. Nu har hon båda fötterna på jorden i sitt nya yrke som trädgårdsmästare. Här arbetar hon vid sitt växthus på Överjärva gård med hunden Ester.
Linda Schilén jobbade 10 000 meter över marken i 15 år. Nu har hon båda fötterna på jorden i sitt nya yrke som trädgårdsmästare. Här arbetar hon vid sitt växthus på Överjärva gård med hunden Ester. Foto: Nicklas Thegerström

Att tvivla på sitt yrkesval en bit in i karriären är vanligt.

Linda Schilén sa upp sig från jobbet som flygvärdinna för att skola om sig till trädgårdsmästare när hon var 36. Nu, sex år senare, är hon glad att hon vågade.

Mer än en tredjedel av arbetstagarna i åldern 40 till 55 år vill byta jobb.

Däremot är det bara en tiondel av de som drömmer om en ny karriär som tar tag i saken. Det visar en undersökning som gjorts av Yougov på uppdrag av Folkuniversitetet.

Linda Schilén hade bestämt sig för att bli flygvärdinna redan som barn. Hon var målmedveten och fast besluten om att uppfylla sin dröm. Vid 23 års ålder hade hon också en fast anställning på SAS.

– Jag såg det som ett jobb för livet och trivdes jättebra, säger hon.

Men efter nästan 15 år i yrket började Linda Schilén längta efter nya utmaningar, samtidigt gick flygbranschen allt sämre.

– Jag kände att jag kunde jobbet och var frustrerad över att jag inte fick utlopp för min kreativa begåvning. I samma veva hade vi köpt hus och jag blev helt uppslukad av trädgården, säger hon.

Att framtiden som flygvärdinna på SAS kändes osäker fick Linda Schilén att handla. Hon tog tjänstledigt och anmälde sig till en tvåårig utbildning till trädgårdsmästare.

För att våga ta steget valde hon att smygstarta sin nya karriär.

– Jag är en trygghetsmänniska och eftersom jag har familj och hus kände jag att jag hade ett ansvar för att ekonomin skulle gå ihop. Efter utbildningen jobbade jag deltid som flygvärdinna samtidigt som jag startade mitt eget företag som trädgårdsdesigner.

Som egenföretagare har Linda Schilén skapat sitt drömjobb. Hon varvar arbetet som trädgårdsdesigner med att hålla föreläsningar och agera expert i tv. Hon har också skrivit en bok om trädgårdstips och arbetar med en ny bok.

– Även om uppdragen blev fler och fler kändes det läskigt att säga upp sig. Men för tre år sedan gjorde jag det och det ångrar jag inte. Jag har vuxit på ett personligt plan och lärt mig jättemycket.

Jag har vuxit på ett personligt plan och lärt mig jättemycket.

Vad har du för råd till andra som vill byta karriär?

– Utbilda dig! Yrkeshögskolan är fantastiskt bra. Det är också viktigt att vara laddad med energi, att gå på sin magkänsla och inte lyssna på de som säger att det inte ska gå.

Att den inre drivkraften är viktig vid karriärbyte tror även Malin Rapp som håller kurser i självledarskap. Kurserna syftar till att motivera den som vill ändra sin livssituation för att må bättre och hitta en väg framåt.

Foto: Foto: PrivatMalin Rapp. Foto: Privat

Malin Rapp tvingades själv ge upp sin karriär som extremsportare på grund av en allvarlig hjärnskakning. Efter studier i psykologi sadlade hon om till föreläsare.

–  Jag tror många stannar kvar på ett jobb de inte trivs med på grund av rädsla. Det man kan tänka då är att det inte är ett livsval. Det går att söka nytt jobb och testa. Blir det inte som man har tänkt sig har man åtminstone lärt sig något.

Många drar sig också för ett karriärbyte eftersom de inte vet vad de vill göra i stället.

– Att fundera över när i livet man har mått som bäst är ett sätt att ta reda på det. När man kan förstå sina mönster bakåt kan man göra mer medvetna val framåt. Man kan också utforska vad man trivs med genom att gå utanför sin komfortzon och testa nya saker.

Enligt Malin Rapp finns det också möjlighet att ändra inställning till sitt befintliga jobb.

– Forskning visar att vi mår bättre när vi lever i linje med våra värderingar. Då gäller det att reflektera över sina drivkrafter.

Karriärsråd. Tipsen till dig som vill byta yrke

Fundera över vad du mår bra av och vilka dina drivkrafter är. Kan du bidra med dem i ditt nuvarande jobb eller finns det något yrke där du skulle kunna passa bättre?

Var inte rädd för att välja fel. Tänk att det inte handlar om ett livsval utan att testa något nytt. Du lär dig alltid något.

Om du inte vet vad du vill göra kan du börja med att testa nya saker utanför jobbet. Att gå utanför sin komfortzon är ett sätt att lära känna sig själv.

Utbilda dig! Vill du inte gå på universitet finns alternativ i form av kortare yrkesutbildningar eller kurser.

Använd nära och kära som bollplank.

Gå på din magkänsla och lyssna inte på de som säger att det inte kommer att gå bra.

Källa: M Rapp, L Schilén

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.