Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Träning kan sätta fart på karriären

Illustration: Lotta Sjöberg
Träning gör dig inte bara trimmad och välmående. Några extra varv i löparspåret kan gynna din karriär.

Trots hög arbetsbörda och tidsbrist väljer chefer att lägga minst lika mycket tid på promenader, styrketräning, löpning, cykling och gympa som genomsnittssvensken. Drygt sju av tio säger sig motionera minst en gång i veckan, under minst en halvtimme per tillfälle, visar en undersökning som Chef gjort bland 800 chefer.

Nidbilden av chefen som en cigarrökande, smällfet pösmunk kan inte vara mer ute. I dag är en positiv inställning till motion snarast en avgörande faktor för fortsatt framgång i karriären.

Chefs undersökning visar också att motionsutövandet bland svenska chefer ökar med stigande befattning. Och tre av fem av de tillfrågade cheferna är övertygade om att motionsvanor har betydelse för karriären. Nästan fyra av fem av dem som har högre befattning i dag än för fem år sedan, säger sig träna lika mycket eller mer, än på sitt senaste jobb.

Överraskande? Inte om man får tro forskarna.

– Träning är ett kraftfullt verktyg för att klara tung belastning. Vår forskning visar att de som tränar på arbetstid är mer produktiva än de som inte tränar. Det gäller inte minst chefer, som ofta har bättre möjligheter att planera sin egen tid, säger Ulrica von Thiele Schwarz, psykolog och forskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

Hon leder ett stort, tvärvetenskapligt forskningsprojekt om sambandet mellan individers hälsa och företags produktivitet.

– Det finns många omedelbara effekter av att träna. Man blir helt enkelt lite trevligare och lite snabbare i tanken, säger hon.

På längre sikt anser forskarna att motion sänker sjukfrånvaron, förbättrar sömnen, orken, stresståligheten och inlärningsförmågan.

– Fysisk aktivitet frisläpper neurohormoner, på samma sätt som vissa antidepressiva läkemedel gör. Vältränade personer är mer stresståliga, eftersom stresshormoner inte frisläpps lika mycket hos dem med lägre blodtryck och puls. Motion kan till och med leda till nybildning av hjärnceller, vilket påverkar inlärningsförmågan, säger Mats Börjesson, professor i folkhälsa vid Idrottshögskolan, GIH.

Trendspanaren och författaren Göran Adlén har länge predikat hälsans betydelse för det goda ledarskapet. I sin pinfärska trendrapport målar han upp bilden av ”the superfit boss” och betydelsen av ett så kallat neuroledarskap.

– Vi planerar och analyserar alltmer, vilket kräver mer av oss, samtidigt som informationsöverskottet inbjuder till fler distraktioner. Som chef i dag är det livsnödvändigt att förstå vad dopamin och noradrenalin är. Träning ökar dopaminnivåerna och minskar stresshormonerna, vilket gör att vi presterar mer. Det är betydligt bättre än läsk och godis. Arbetsgivarna borde förbjuda socker i stället för  Facebook, säger han.

Det är uppenbart att en tur i löparspåret handlar om mer än att komma i trim. Fråga bara chefsrekryterarna:

–Att vara hög chef är ett superkrävande jobb och det är viktigt att hålla sig i form. Det finns ett tydligt samband mellan en positiv inställning till motion och höga ambitioner och positioner, säger Niklas Delmar, chefsrekryterare och partner i Michaël Berglund Executive Search.

DN Jobb samarbetar med tidningen Chef.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.