Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Trivsel på jobbet ger bättre sömn

Foto: Alamy

Om arbetsplatsen har en bra psykosocial arbetsmiljö sover medarbetarna bättre.

Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, skriver tidningen Arbetsliv.

På regeringens uppdrag har SBU granskat den samlade internationella forskningen om arbetsmiljöns betydelse för sömnstörningar och gått igenom närmare 8 000 sammanfattningar.

Forskningen visar att medarbetare som känner sig rättvist behandlade, har möjlighet att påverka och kontrollera sina arbetsuppgifter samt har ett medmänskligt stöd på jobbet generellt sover bättre än de som har alltför höga krav på sig.

Skiftarbetare drabbas oftare av sömnstörningar, men problemen upphör vanligen om de börjar arbeta dagtid igen, skriver tidningen.

SBU konstaterar att det skulle behövas mer forskning som följer arbetstagare under en längre tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.