Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Tuff konkurrens för den som vill bli modedesigner

Valerie Aflalo driver det egna märket Valerie: ”Jag tror det krävs en kombination av designvision, kontakter och affärstänkande för att kunna jobba med yrket.”
Valerie Aflalo driver det egna märket Valerie: ”Jag tror det krävs en kombination av designvision, kontakter och affärstänkande för att kunna jobba med yrket.” Foto: Anders G Warne

Intresset för yrket som mode­designer bara ökar och många söker sig till allt från oprövade gymnasielinjer till kända modeskolor. Men enligt klädskaparen Valerie Aflalo, som etablerat sig i den stenhårda branschen, krävs mycket fler egenskaper av designern än enbart modekänsla.

Sedan sju år designar Valerie Aflalo under egna klädmärket Valerie och omsätter i dag tio miljoner kronor. Bland kunderna finns skådespelerskan Malin Åkerman och konstnären Carolina Gynning. Förra året belönades Valerie Aflalo med Damernas världs prestigefyllda utmärkelse ”Guldknappen” – läsarnas pris. Men hennes relation med modevärlden är lång.

– Många tycker att jag hade ett övertag, då mina föräldrar jobbade som agenter för väldigt lyxiga varumärken som YSL och Armani. Men jag använder inga av de återförsäljare de jobbade med. Dessutom var inte mina föräldrar i modedesignbranschen, säger Valerie Aflalo.

– Många mejlar och säger att de vill ha råd på hur man ska blir designer. De har idéer och skisser, men jag vet inte om det räcker. Jag tror snarare att man måste förstå att det krävs en kombination av kunskaper för att lyckas. En grundläggande utbildning är ingen dum idé, säger hon.

Intresset för modeutbildningar har aldrig varit större men antalet jobb verkar inte öka i samma takt. På fem år har antalet sökande till Textilhögskolan i Borås nästan fördubblats. Skolan hade senast 178 sökande till sina tolv platser på modedesignutbildningen.

Stockholmsbaserade Beckmans designskola hade omkring 100 sökande till sina tolv platser på modedesignutbildningen. Flera av dem som söker har då redan gått utbildningar inom mönsterkonstruktion och sömnad och sökt utbildningen tidigare.

– Jag gick själv en förberedande utbildning inom mönsterkonstruktion på Malmös designskola. Senare flyttade jag till Paris för att göra praktik hos klädskaparen Renato Nucci och tog ytterligare kurser i sömnad och mönsterkonstruktion. Planen var att plugga vidare men så fick jag erbjudandet om att göra mönsterplagg och kände att jag kunde tillräckligt mycket för att börja jobba på egen hand, säger Valerie Aflalo.

Enligt Högskolan i Borås har omkring 90 procent av alla dem som gått ut modedesignutbildningen ett heltidsjobb inom sitt utbildningsområde först två år efter avslutat program. Designern och rektorn för Tillskärarakademin, Camilla Pontén, menar att det kan vara svårare än det verkar att få ett jobb som kläddesigner i dag:

– Även om svenska modebranschen lyckats väldigt väl är inte efterfrågan på designers lika stor som till exempel på mönsterkonstruktörer. Många som börjar plugga inser det snabbt och skolar om sig. Jag undrar ofta vad som händer med alla modedesigners som går ut från diverse skolor. Det är sällan man ser någon slå igenom, säger Pontén.

Men Valerie Aflalo menar att det snarare handlar om uthållighet.

– Jag tror det krävs en kombination av designvision, kontakter inom konstruktion och affärstänkande för att kunna jobba med yrket. Många ger tyvärr upp på vägen, då vet man aldrig hur långt de kunnat gå.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Fakta:5 steg till att bli designer

5 steg till att bli designer, enligt Valerie
1 Gå en designutbildning. Titta på de stora, även internationellt, som Central Saint Martins i London.
2 Skaffa erfarenhet genom praktik eller jobb.
3 Börja gärna på något större modehus innan du ger dig på att starta eget. Då lär du känna branschen.
4 Skaffa kontakter!
5 Ha tålamod. Om man ger upp får man aldrig veta hur långt man skulle kunna gå.

Mer om Valerie Aflalo
Familj: Fästman och två barn.
Ålder: 36 år.
CV: Pluggade mönsterkonstruktion och sömnad vid Designskolan i Malmö. Flyttade därefter till Paris för praktik hos klädskaparen Renato Nucci. Ytterligare kurser i mönster­konstruktion. Sålde plaggprototyper på uppdrag innan hon kom tillbaka till Stockholm och grundade egna märket Valerie, som i dag har över 100 återförsäljare både i ­Sverige och utomlands.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.