Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Tufft klimat kan skada byggbranschen

Machokulturen får sex av tio kvinnor i byggbranschen att må dåligt, visar en ny under­sökning. Sju av tio har upplevt sexistisk, könsdiskriminerande jargong.

Grabbighet och ett tufft klimat präglar byggarbetsplatserna, det är kontentan av en ny nätenkät som Byggnads och Byggcheferna låtit göra. Drygt 2 100 personer i bygg- och fastighetsbranschen svarade, 287 kvinnor och 1 833 män.

För att få bukt med byggbodarnas sunkiga machoattityder har kvinnliga medlemmar inom fackförbunden Byggnads, Elektrikerna och Målarna nu för första gången inlett ett organiserat samarbete för att skapa debatt och försöka kapa fördomarna vid roten. Samtidigt har Byggnads och Byggcheferna gått till gemensam offensiv med en kampanj i Stockholms tunnelbana, där annonserna bygger på fördomsfulla myter som ”Kvinnor är för svaga. Så är det bara”, ”Män är mer tekniska”, ”Branschen behöver fler kvinnor. Det behöver ju städas här också.” och ”Här är det hårda tag. Det krävs stake för att palla”.

Emmelie Renlund, 25, snickare i Umeå, vittnar om många sexistiska och homofoba uttalanden.

– Och så är det klotter i bygg­hissarna och på toaletterna om kukar och fittor och knulla. Många tjejer jag haft kontakt med genom vårt nätverk tycker att det är jättejobbigt, särskilt unga och nya har svårt att freda sig, konstaterar hon.

– En del män tafsar, eller kommer med kränkande kommentarer, som att tjejer är för svaga och bör jobba med barn i stället. Fortfarande efter sex år i yrket tror män att jag är praktikant. Till slut når man en gräns där det rinner över och man blir alldeles utmattad. Ska du orka måste du ha skinn på näsan. Nu sätter jag ned foten direkt. Men många slutar på grund av det här.

Byggnads och Byggchefernas enkätundersökning bekräftar att en av fem känner någon eller några som lämnat branschen på grund av grabbigheten. Och att det även gäller killar.

29-åriga elektrikern Sandra Wänebring i Bankeryd tycker att det är jämlikt på hennes eget företag.

– Men på de stora byggena kan man stöta på attityder som ”det här fixar inte du”.

27-åriga Natalie Westermark jobbar just nu som ungdomsansvarig på Målarförbundet. Men under sitt åttaåriga yrkesliv som målare har hon råkat ut för en rad bottennapp:

– Det har tafsats på mig när jag stått på stege och målat, och det har klottrats i hissar, sånt som ”Målartjejen är snygg, jag skulle inte ha något emot att stoppa in den”, säger Natalie.

Oftast har hon inte vetat vem som stått bakom.

– Det är ju aldrig någon som erkänner. Manliga arbetsledare har ryckt på axlarna, sagt att ”det är ju bara på skoj”. Jag har skrattat med och låtsats att det inte gör något. Men det skapar en otroligt obehaglig känsla. Man går och ser sig över axeln och känner sig otrygg på arbetsplatsen.

Chefen på förra jobbet gjorde inget för att förbättra situationen. Tvärtom.

– Han kom själv med massor av ovälkomna förslag och kommentarer, gärna inför andra män. Det handlar om makt och dominans. Jag hade en kvinnlig kollega, men hon slutade, för att han var så jobbig.

Nu när Natalie Westermark jobbar fackligt ser hon att hennes egna upplevelser knappast är undantag.

– Tyvärr är det också väldigt sällan de manliga kollegerna står upp för oss och säger ifrån. Många unga killar som från början är schysta formas på ett negativt sätt av äldre manliga arbetskamrater. Dessutom vågar många unga inte prata om det här, av rädsla för att uppfattas som jobbiga och få dåliga referenser.

Många män har attityden att ”tjejerna får ta seden dit de kommer”. Men nu ska det bli ändring, hoppas Byggnads och Byggcheferna.

– Vår bransch kommer att straffas ekonomiskt om detta fortsätter, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och Byggchefernas ordförande Lars Bergqvist i en gemensam debattartikel i tidningen Byggvärlden.

De är rädda att begåvade personer av båda könen nu väljer bort byggsektorn.

– Det vore ett slöseri med kompetens av stora mått.

För att påverka snacket och attityderna i byggbodar och runt kaffeautomater genomför nu Byggnads och Byggcheferna en gemensam satsning på utbildningar, seminarier och workshops i hela landet.

Fakta.

Nu drivs flera parallella kampanjer mot sexismen och machokulturen i byggbranschen. Byggnads och Byggcheferna står bakom en, och kvinnorna i Byggnads, Elektrikerna och Målarna har börjat samarbeta med samma mål.

1 procent av Byggnads medlemmar, sammanlagt ett tusental, är kvinnor. Byggnads har sedan över tio år kvinnonätverket Näta.

Elektrikerna har en lite högre andel kvinnor. Här finns nätverket Elqvinnorna.

Målarna håller på att starta ett kvinnligt yrkesnätverk. Här finns närmare 10 procent kvinnliga medlemmar. Bland de yngsta medlemmarna, under 25 år, finns nära en tredjedel kvinnor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.