Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Undvik ångesten efter semestern

Semestern går mot sitt slut. Nu väntar jobbplikterna och obehaget smyger sig på. Så här hanterar du återgången till jobbet efter en skön ledighet.

– En del människor längtar tillbaka till jobbet efter en lång semester, särskilt om ledigheten har varit fylld av konflikter med familjen. Då kan det kännas skönt att begrava den privata olusten i jobb och plikter, säger Giorgio Grossi, forskningsledare och KBT-terapeut vid Stressmottagningen i Solna.

Andra känner i stället olust inför jobbstarten.

– Många kommer rätt fort in i lunken igen på jobbet och olustkänslorna försvinner. Men om olusten är väldigt stark och fortsätter behöver du sätta dig, stänga av mobiltelefonen och bena ut vad det handlar om, säger Giorgio Grossi, som även är forskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Ihållande negativa känslor kring­arbetet kan handla om hur arbets­platsen är organiserad, säger ­Grossi. Kanske är kraven för höga i relation till förutsättningarna, vilket ger negativ stress.

Om yrket känns rätt, men arbetsplatsen inger negativa känslor, är det bra att reda ut vilka saker som du själv kan påverka och vilka som du inte kan påverka.

– Ge dig på det som går att förändra och acceptera det som du inte kan förändra, ungefär som Anonyma Alkoholister säger. Är glappet för stort är det dags att börja se sig om efter något annat. Det kan också vara så att du är rätt person på fel plats i livet, att du har gjort livsval som inte stämmer överens med det liv som du vill leva. Få saker ger så mycket negativ stress.

En mildare känsla av oro inför återgången till arbetet är dock inte automatiskt någon varningssignal, säger Giorgio Grossi. En sådan känsla fyller en funktion – den visar oss att det är dags att släppa det tillbakalutade. Den förbereder oss för prestation.

Ett tips när arbetet drag igång är att se till att pausa ofta och göra en sak i taget. En annan sak kan vara att börja jobbet en onsdag, i stället för en måndag, för att få en mjukstart, säger Giorgio Grossi.

Är du inne på semesterns sluttamp, försök att vara i nuet så mycket som det går.

– Så fort du märker att du snöar in på tankar om jobbet, ta dig tillbaka till nuet. Använd dina sinnen och rikta din uppmärksamhet på hur kaffet smakar eller hur fiskmåsarna låter, säger Giorgio Grossi.

– Det är busenkelt, fast det måste göras om gång på gång. Väldigt mycket av vårt obehag genereras inte av det som sker i stunden utan av våra tankar om vad som ska hända i framtiden.

Är vi svenskar bortskämda som går och har oro eller ångest inför jobbstarten efter en skön ­semester? Många skulle kanske säga att ”du ska vara glad att du över huvud taget har ett jobb”?

– Om vi talar om stark negativ stress och starkt obehag så handlar det inte om bortklemade svenskar. I många andra länder går det inte att bli sjukskriven för lättare utmattningssyndrom. Där hinner det gå mycket längre och till slut blir man jättesjuk. Men i allt fler länder i världen börjar man få upp ögonen för det här, säger Giorgio Grossi.

5 tips inför första arbetsdagen

1 Börja lugnt

Hör efter om du kan börja på en onsdag i stället för en måndag. Då känns första veckan mindre tung.

2 Prioritera

Gör de viktigaste ­sakerna först under de första dagarna. Lägg inte din kraft på ­oväsentligheter. Pausa ofta och gör en sak i taget.

3 Reflektera

Om obehaget inför jobbet inte går över efter någon vecka – sätt dig ned i lugn och ro och fundera över vad ­obehagskänslorna vill säga dig. Är det för ­stressigt på jobbet? Är du på fel ställe i livet?

4 Försök påverka

Om yrket är rätt, men arbets­platsen har brister, red ut vad du kan påverka. Är det för ­mycket ­negativt som inte går att påverka, börja ­fundera över att söka dig till något nytt.

5 Tänk långsiktigt

Är svaret att du är på fel ställe i livet, fundera över vilket liv du vill leva. Föreställ dig att du fyller 100 år och att dina nära håller hyllningstal till dig. Fråga dig själv: Lever jag det liv som kommer att leda fram till de här hyllningarna? Det hjälper dig att bena ut vad som är viktigt för dig.

Källa: Giorgio Grossi

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.