Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Unga ställer nya krav för att vilja bli chefer

Sverige riskerar svår chefsbrist – särskilt på yngre ledare. De närmaste tio åren går 126 000 chefer i pension. Mer måste göras för att modernisera chefskapet, anser Ledarna. Annars blir det svårt att få de yngre att vilja axla ansvaret.

Mindre än var tionde chef i Sverige i dag är under 35, konstaterar chefernas eget fackförbund Ledarna i en färsk rapport.

Många företag och organisationer har länge skjutit problemet på framtiden. Faktum är att Sverige ligger nära jumboplats inom EU vad gäller andelen chefer under 40 år. Bland 28 länder hamnar vi på plats sex – från slutet – med knappt 28 procent yngre chefer, mot EU-snittet på 34 procent.

Trots att 40-talistgenerationen gått i pension har antalet äldre chefer ökat kraftigt, medan antalet yngre minskat med en tiondel ­sedan 2000-talets början.

Även om nära åtta av tio studenter vill bli chefer tycks unga svenskars önskan om att ta på sig en ledarroll ganska snabbt minska när de väl kommer ut i arbetslivet, visar en undersökning från Kairos Future och arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Bland dem som varit ute på en ­arbetsplats i några år hade andelen sjunkit från 77 till 65 procent.

En anledning är förstås att många bildar familj och just då tvekar ­inför att ta på sig en mer krävande ­ansvarsbörda. Men Ledarna menar att många också avskräcks av den verklighet de möter ute i arbets­livet.

Enligt rapporten har många yngre begåvningar och potentiella chefer både vilja och ambition, men också andra krav och förväntningar på chefsrollen än tidigare generationer: Ledarskapet kan inte längre handla om en livstidsroll för en äldre, rutinerad medarbetare som under många år samlat på sig ­expertkunskaper.

Att som chef vara expert på allt är i dag inte längre möjligt, ­eller ens önskvärt. När ­kunskap tidigare sågs som makt ingår det i dag oftast i arbetsprocessen att man delar med sig av sina insikter, erfarenheter och idéer i ett arbetslag. Den utvecklingen förstärker tendensen till att medarbetarna i allt mindre utsträckning ser chefen som expert. Chefens uppgift är snarare att leda med­arbetarna i rätt riktning, motivera och skapa utrymme för nya, kreativa lösningar.

Fakta. Ledarnas tips för att locka morgondagens chefer

1. Uppdatera värderingar och företagskultur. Vilka värderingar kan integreras med företagets affärsidé? Glöm inte att även administration och arbetssätt behöver stämma med de värderingar verksamheten ställt sig bakom.

2. Fundera över företagets kompetensbehov och rekryteringsmöjlig­heter. Vilken blir den största omvärldsförändringen de närmsta fem åren? Arbeta fram en ­tydlig strategi kring hur ni ska arbeta med rekrytering, vilka kanaler och budskap som ska användas.

3. Utnyttja digitaliseringens möjligheter. Se till att det finns verktyg för att både arbeta och leda medarbetare på distans. Fundera över om ert företag kan dra större nytta än i dag av de yngre medarbetarna och deras eventuella kunskap om olika digitala lösningar.

4. Förändra sättet att leda. I stället för detaljstyrning behöver ledarskapet handla om att förmedla intentioner och skapa utrymme för kreativitet och innovation. Fundera över hur medarbetarna ser på ledarskapet och om nya arbetssätt och mer innovativa lösningar behöver uppmuntras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.