Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/utomhusjobb-ar-framtidens-arbetssatt/

Jobb & Karriär

”Utomhusjobb är framtidens arbetssätt”

Bild 1 av 2 Lovisa Pettersson från Gävle har designat en stol för att fler med kontorsjobb ska kunna jobba utomhus. I bakgrunden sitter Peter Andersson som arbetar som innovationsledare på Sandbacka Science Park.
Foto: Pernilla Wahlman
Bild 2 av 2 Susanna Toivanen, docent i sociologi och forskare inom framtidens arbetsplatser vid Stockholms universitet.
Foto: Mälardalens högskola

Det har blivit trendigt att kontorsjobba ute. Studier visar att bara 20 minuter utomhus kan minska stress. Flera pilotprojekt har därför lanserats för att förespråka utomhusarbete, bland annat forskningsprojektet Stick ut i Malmö.

– Utomhusjobb är framtidens arbetssätt. När fler anammar ett flexibelt arbetssätt och arbetar från alternativa arbetsplatser kan vi i framtiden krympa kontorsytan och dela på de kvadratmetrar som finns. Det är hållbart, säger Susanna Toivanen, docent i sociologi och forskare inom framtidens arbetsplatser vid Stockholms universitet.

Susanna Toivanens forskning om kontorsutformning har främst utgått från möjligheten att infoga utomhusmiljöer i så kallade flexkontor där medarbetarna inte har egna skrivbord eller fasta arbetsstationer.

– Det är väldigt trendigt nu för tiden och många blir störda av att jobba på det här sättet. Tack vare it-utvecklingen är vi väldigt rörliga och man har kunnat se många positiva hälsoeffekter av att jobba ute, säger hon.

Forskningen talar sitt tydliga språk. Att komma ut och röra på sig bidrar till psykisk hälsa, påverkar sömnen och sägs göra oss mer kreativa. En ny studie från universitetet i Michigan visar att 20 minuter i naturen reducerar stress i vardagen. Enligt studien minskar stresshormonerna med tio procent och känslan av välbefinnande ökar. Dessutom är dagsljus avgörande för en dräglig arbetsmiljö.

– Först skrattade folk. Det finns en stark norm av att man ska jobba inomhus. Men det kan finnas outtalade hierarkier i ett arbetsrum som sitter i väggarna. När man går ut blir det en annan dynamik i samtalet vilket till och med kan leda till bättre beslut, säger Susanna Toivanen.

Hon förespråkar utomhusseminarium och promenadmöten men menar att det finns många fler sätt att utnyttja utomhusmiljön i arbetet.

I Sverige har vi flera årstider, kan man jobba ute i alla väder?

– Vi har en högsäsong nu men samtidigt vet vi från sömnforskningen att vi är mest beroende av att maximera vårt dagsljusintag under vinterhalvåret, man får ha kläder efter väder.

En artikel i New York Times beskriver utomhusjobb som det nya inom kontorsutveckling och flera företag i Sverige har hoppat på trenden. 2016 invigdes utomhuskontoret Work out i Växjö.

I Malmö pågår forskningsprojektet Stick ut Malmö, ett samarbete mellan universitetet och staden för att utforska hållbara och innovativa möjligheter att utveckla arbetet i utomhusmiljö.

– Vi har tittat på i vilka former man kan jobba ute, hur deltagarna upplever att det påverkar dem och vilka hinder som finns för att arbeta utomhus. Det kanske behövs solskydd och wifi men det stora hindret sitter i våra egna vanor och vår syn på arbete, säger Charlotte Petersson, licentiand vid Malmö universitet, som leder projektet.

Charlotte Petersson, licentiand vid Malmö universitet. Foto: Sarah Perfekt/Folkuniversitetet

Projektet pågår fram till i höst och ett femtiotal tjänstemän som deltar i projektet loggar via en app när de sticker ut och vad de gör.

– Det är så slående i materialet, många uttrycker att det känns som att de kan tänka och andas och då undrar man ju hur det känns annars, säger Charlotte Petersson.

På Malmö stadsbibliotek deltar flera ur personalstyrkan i studien och som i stället för att sätta sig i ett mötesrum numera sticker ut och har möten. På så sätt kan de skapa ringar på vattnet och inspirera flera kollegor att också sticka ut.

– Jag mår mycket bättre av luft och känner mig mer kreativ utanför arbetets fyra väggar. Det fina är att man kan välja när man kan gå ut och att det är tillåtet. Nu gör man det av automatik, det känns mer naturligt, säger Jenny Funestad som arbetar på stadsbiblioteket.

Jenny Funestad arbetar på Malmö stadsbibliotek. Foto: Erik Brunulf

Hennes kollega Mimmi Widner tillägger:

– Jag tycker om promenadmöten. Det känns annorlunda att ha möte gående. Jag får nya intryck och kan se saker i större kontext när jag går. Nu ser jag transportsträckor som en möjlighet till ett fint promenadmöte i stället för något att rusa till eller från.

Läs mer: Promenadmöten bra för både hälsan och samtalet