Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Välmående och balans har blivit nya statusmarkörer

Bra balans mellan arbete och fritid, och att ha upplevt mycket i livet är det som ger mest status, enligt en ny undersökning. En fin bil och att ha de senaste tekniska prylarna däremot, hör till det som rankas lägst.

Det är de mjuka värdena som dominerar när uppfattningen om vad som ger status pejlas i en undersökning från bemanningskoncernen Manpower Work Life. Materiella tecken på framgång som till exempel ett sommarställe utomlands verkar inte vara det som lockar.

–  Tidigare var det vanligt att förknippa status med klassiska attribut som en fin titel eller dyr bil. Nu upplever jag att det både på arbetsmarknaden och i hela samhället är saker som balans i livet och att ha ett bra liv vid sidan av jobbet som värderas högst, säger HR-direktör Monica Längbo på Manpower group.

Det ställer också nya krav på arbetsgivarna, menar hon. De kan bidra till att de anställda får en bra balans mellan arbete och fritid.

– Det kan handla om att se till att personalen går hem när arbetstiden är slut och att själv vara en bra förebild och visa att man tycker att ett rikt liv utanför arbetet är något viktigt, säger Monica Längbo.

Att ha ett arbete med hög status i samhället är inte något som prioriteras särskilt högt, om man ska döma av undersökningen. Fyra av tio anser att det är ganska eller mycket viktigt att ha ett jobb som ger hög status. Sex av tio tycker inte att det är viktigt.

Men bedömningarna varierar mellan olika yrkesgrupper. Den största andelen som tycker att det är viktigt med ett högstatusjobb finns inom pr och reklam, 50 procent. Strax efter kommer de som arbetar med ledarskap eller inom forskning och utveckling, följt av personer inom ekonomi och finans, där 43 procent svarar ja på frågan om det är viktigt med ett jobb som ger hög status.

Men det är alltså andra värden som hamnar i topp när de tillfrågade får pricka för fem saker som de helst vill ha eller uppnå. På andra plats, efter balans mellan arbete och fritid och många upplevelser, kommer att vara en bra förälder och att vara lyckligt gift.

I arbetslivet blåser nya vindar, konstaterar Monica Längbo.

– Det är tydligt att många värdesätter ett bra liv utanför arbetet. Vi märker också i rekryteringsarbetet att man i dag frågar allt mer om företagets värderingar, om hur relationerna är på arbetsplatsen. Man lockar inte talanger bara med en bra deal.

Lönen är inte oviktig, men är inte självklart den faktor som väger tyngst, påpekar hon.

– Jag har erfarenhet av att personer har valt att gå ner i lön, för att få ett jobb man mår bra av. Man värnar mer om sig själv och sitt välmående i dag, säger hon.

Framgång på jobbet kommer inte heller i första hand som svar på frågan vad som anses vara statusfyllt i umgängeskretsen. Där kommer allmänbildning högst på listan, tätt följt av att vara intelligent och att ha upplevt mycket i livet.

Lista.Statussymboler

Topplistan:

Ha upplevt mycket i livet: 41%

Balans mellan arbete och fritid: 41%

Vara en bra förälder: 32%

Vara lyckligt gift: 32%

Resa mycket i världen: 25%

Vara allmänbildad: 25%

Ha ett högavlönat jobb: 25%

Bottenlistan:

Ha de senaste prylarna: 1 %

Vara bra på en sport: 3 %

Ha doktorerat: 3 %

Snygg/fin bil: 4 %

Sommarställe utomlands: 4 %

Källa: Manpower Work Life

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.