Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Vanligt att bli osynliggjord på arbetet

Grafik: Maria Westholm

Tre av fyra tjänstemän har blivit utsatta för härskarteknik på jobbet. Det visar en undersökning som tidningen Kollega gjort och som presenteras i kommande nummer.

Du är inne hos chefen för att ta upp en sak. Samtalet efterlämnar en obehaglig känsla av att inte ha varit lyssnad på. När du tänker efter vad som hände i rummet inser du att chefen tittade ut genom fönstret under hela samtalet. Då har du varit utsatt för härskarteknik.

Men det är du inte ensam om. Två av tre personer i tidningen Kollegas undersökning uppger att de blivit utsatta för detta av just sin chef, men lika vanligt är det att man utsatts av en kollega.

Enligt undersökningen är osynliggörande den vanligaste formen av härskarteknik. Det går ut på att få dig att känna dig osäker och betydelselös. 58 procent av de tillfrågade har utsatts för detta.

Den näst vanligaste metoden är undanhållande av information, vilket drabbat 53 procent av de medverkande i undersökningen. Enligt Kollegas undersökning är andelen som undanhållits information medvetet betydligt större bland män än bland kvinnor – 42 procent mot 16.

Nästan hälften – 45 procent – av de tillfrågade hävdar att det förekommer härskartekniker på deras arbetsplatser.

Gerd Lindgren är professor i sociologi vid Karlstads universitet. Hon är inte överraskad över att så många utsatts för härskarteknik.

– Det förvånar mig inte alls. Jag skulle tro att det är ännu fler. Många går omkring med en obehaglig känsla utan att riktigt veta vad det beror på. Det krävs lite analys för att bli medveten om att man blivit utsatt för härskarteknik säger hon.

Enligt Gerd Lindgren utövas härskarteknik på många olika nivåer på arbetsplatser, i föreningslivet och i politiken. Och den kan slå åt alla håll – mot unga som gamla, kvinnor som män.

Men det är inte alls säkert att den som utövar härskartekniken är medveten om det.

– Väldigt ofta tror jag att den som uttrycker härskartekniken inte har en aning om det, säger Gerd Lindgren.

Tidningen Kollega berättar om undersökningen om härskarteknik i sitt nästa nummer som kommer ut i början av veckan. Undersökningen har gjorts av Novus som fått svar av 958 medlemmar i fackförbundet Unionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.