Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Varannan svensk vill byta jobb

Mer än varannan som är mitt i karriären vill byta jobb, men mer än var fjärde vet inte vad den vill jobba med. Det visar en ny undersökning.

På uppdrag av Folkuniversitetet har marknadsundersökningsföretaget Yougov frågat drygt 1000 svenskar mellan 40 och 55 år om deras syn på karriären och yrkeslivet. Det visar sig att många vill byta jobb, men bara 14 procent söker aktivt nytt arbete.

Årets undersökning visar att ungefär var tredje av de som befinner sig mitt i karriären vill byta arbetsgivare, medan lika många vill byta yrkesroll.

De främsta orsakerna till att människor inte söker nytt jobb är att de antingen inte vet vad de vill jobba med eller att de anser att det innebär för stor risk att byta jobb.

– Det kan vara svårt att veta hur man tar sig vidare på jobbet eller vad man vill bli när man blir stor. Inte minst när man redan är stor, säger Charlotte Hågård, coach och karriärspecialist.

Var femte tillfrågad, eller 19 procent, tycker att det är en ”stor utmaning” att hantera nivån på arbetsbelastningen. Andelen som vill gå ner i arbetstid från heltid till deltid är 15 procent, och de som vill gå upp i arbetstid är 5 procent.

Fakta: Byt jobb – 5 tips

Charlotte Hågårds råd till dig som vill ändra din arbetssituation:

1 Fundera på vilka intressen och drivkrafter du har.

2 Notera vad du mår bra av att göra.

3 Fråga andra om vad de tycker att du gör riktigt bra.

4 Gör en karriärplan och bygg upp din framtidsbild.

5 Behåll fokus på din talang och det du gör riktigt bra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.