Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

”Vi anklagas för att vilja mörda den svenska modellen”

”Det är väldigt irriterande. Så fort vi nämner las anklagas vi för att vilja mörda den här svenska modellen”, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
”Det är väldigt irriterande. Så fort vi nämner las anklagas vi för att vilja mörda den här svenska modellen”, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Other: Beatrice Lundborg

2018 bör statsminister Stefan Löfven, hans ministrar och alla andra sluta att missbruka begreppet ”Den svenska modellen”. Det tycker Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. 

– Det är väldigt irriterande. Så fort vi nämner las anklagas vi för att vilja mörda den här svenska modellen.

Carola Lemne är bestämd i frågan, liksom i de flesta andra: hon vill inte förstöra den svenska modellen, som hon definierar den: arvet efter parternas Saltsjöbadsavtal 1938. Det vill säga att fack och arbetsgivarföreträdare gemensamt sätter sig ned och förhandlar sig fram till väl förankrade lösningar för svensk arbetsmarknad. 

I själva verket var en del av de här lagarna ganska stora ingrepp i den svenska modellen. Jag tycker gott att man kan fundera på om inte en del kan tas bort. Vi lever i en helt annan tid nu.

– Men i stället är det just nu alldeles för många som klistrar den här etiketten på allt ifrån gränsskydd till välfärdsstat, när det faktiskt handlar om parternas inflytande via den rätt unika svenska arbetsmarknadsmodellen. Jag tycker att man ska vara försiktig med termerna.

Arbetsmarknadens lagstiftning från det röda 1970-talet ligger däremot Carola Lemne betydligt mindre varmt om hjärtat. Som till exempel las, lagen om anställningsskydd, och fackens monopol på att utse skyddsombud på arbetsplatserna. 

– I själva verket var en del av de här lagarna ganska stora ingrepp i den svenska modellen. Jag tycker gott att man kan fundera på om inte en del kan tas bort. Vi lever i en helt annan tid nu, påminner Svensk Näringslivs vd. 

Facket och socialdemokraterna brukar hävda att las inte är något reellt hinder mot uppsägningar, eftersom svenska fackklubbar oftast är tämligen förhandlings- och samarbetsvilliga.

Lemne håller inte med.

– En sak är om företaget lägger ned och stänger helt. Då finns system som visserligen är krångliga och dyra, men man vet ändå hur och att de fungerar, säger hon. 

Värre är om ett företag behöver byta arbetsprocess och därmed kompetens.

– Behöver du skifta från 200 arbetare på fabriksgolvet till 20 ingenjörer blir det jättesvårt, då kan du inte hävda arbetsbrist, då handlar det i stället om att arbetet ändrat karaktär. Den typen av omställning fungerar inte i Sverige i dag, och då lägger många hellre ned och flyttar verksamheten någon annanstans. Det är ju hål i huvudet, fastslår Carola Lemne med stor självklarhet. 

Får du som arbetsgivare in någon som inte passar, då är det ju inte arbetsbrist utan bara fel. Det gör ju att mindre företag ofta inte ens vågar anställa.

Men är inte ett kompetensskifte just vad Ericsson ägnat sig åt de senaste åren?

– Jo, men det har kostat dem väldigt mycket att köpa loss folk. Och tittar du på var de har utökat så inte är det i Sverige.

I de mindre företagen är det för svårt att bli av med någon av personliga skäl, fastslår hon.  

– Får du som arbetsgivare in någon som inte passar, då är det ju inte arbetsbrist utan bara fel. Det gör ju att mindre företag ofta inte ens vågar anställa. 

För att vara konkurrenskraftigt måste Sverige ha bland världens, i alla fall Europas, bästa regler, fastslår Svenskt Näringslivs vd.

– Vi har ju en del annat som talar emot oss, säger hon med en lakonisk nick ut mot Hedvig Eleonora kyrktak och resten av det kyligt, gråregniga Stockholm. 

– Vi är ett litet land, vi har höga skatter, vårt välfärdssystem är bra men inte stratosfäriskt mycket bättre än många andras. Vi måste inse att människor kan arbeta virtuellt från hela världen, svenska företag behöver ofta inte ens anställa människor på plats i Sverige. 

Ett annat för Carola Lemne misshagligt fenomen är den statliga Arbetsförmedlingen. I somras instämde Svenskt Näringsliv med full hals i den kör som kräver förmedlingens nedläggning.

Allt Arbetsförmedlingen gör är inte dåligt, medger Carola Lemne.

– Men de gör alldeles för mycket som inte ger resultat, och dessutom till en väldigt hög kostnad.

Läs mer: Kritiken är hård men Mikael Sjöberg styr Arbetsförmedling med ro

Myndigheten kan få fortsätta att betala ut olika stöd, säger hon. Och eventuellt behålla en kärna av ”väldigt, väldigt svåra” arbetssökande. Men i övrigt bör privata aktörer ta över alla matchning och jobbförmedling. 

– Det är klart att jag förstår att Arbetsförmedlingen inte kommer att läggas ned 2018, men man skulle behöva tänka just så radikalt. Vad man skulle behöva göra i år – i stället för att hatta med lite uppdrag hit och dit, och en utredning där för lite händer – är en riktigt radikal översyn. Vartenda uppdrag förmedlingen har bör skärskådas. För varje uppdrag bör man fundera över om någon annan kunde göra det bättre, eller om uppdraget över huvud taget behövs. Allt som någon annan kan göra bör plockas bort, tills bara myndighetsutövningen är kvar.

Målet för Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg 2017 var att myndigheten skulle betraktas med större respekt av både arbetsgivare och allmänhet, påminner hon.

– Men det fortsätter bara utför. I flera förtroendeundersökningar och kvalitetsindex i år hamnar den i botten av alla svenska myndigheter.

2018 i Carola Lemnes och Svenskt Näringslivs önske-kristallkula.

Utmana Arbetsförmedlingens roll i grunden, med målet att förmedlingen skrotas i sin nuvarande form. Privata aktörer får ta över jobbförmedling och matchning.

Utmana las turordningsregler via förhandling och/eller lagstiftning.

Få staten att ställa upp med finansiering till parternas överenskommelse om etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Släpp in bemanningsföretagen i uppgörelsen och låt dem hyra ut etableringsjobbarna. 

Ändra konfliktreglerna för att förhindra strejker och konflikter som Hamnarbetarförbundets i Göteborgs Hamn. Framför allt bör rätten till sympatiåtgärder ses över.

Avskaffa ”fackmonopolet” på skyddsombud. 

Modernisera och rensa upp i kollektivavtalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.