Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Yrkeshögskolan rustar för att ta emot ännu fler studenter

Modern teknik och nya utbildningar kan förbättra vården, tror Ann-Cathrin Gilbertsson, utbildningsledare på Yrgo, och Stina Gustafsson, undersköterska på Ängårdsbacken äldreboende i Göteborg.
Modern teknik och nya utbildningar kan förbättra vården, tror Ann-Cathrin Gilbertsson, utbildningsledare på Yrgo, och Stina Gustafsson, undersköterska på Ängårdsbacken äldreboende i Göteborg. Foto: Peter Claesson

Intresset för Yrkeshögskolan håller i sig. Till nästa läsår, 2016/2017, startar 446 nya utbildningar med sammanlagt 25 700 platser – en ökning på 33 procent jämfört med fjolåret.

De första yh-utbildningarna startade hösten 2009 efter att den nya yrkeshögskolan hade grundats.

I dag, drygt sex år senare, kommer det att vara cirka 48 000 personer som går på olika yrkeshögskoleutbildningar runt om i Sverige under året.

Nu rustar yrkeshögskolan för att ta emot ännu fler studenter. I mitten av januari stod det klart att Myndigheten för yrkeshögskolan ger klartecken för 446 nya yh-utbildningar. Tillskottet av utbildningar skapar 25 700 nya studieplatser i hela landet.

Sett till antalet nya utbildningar och platser är det en ökning med 33 procent jämfört med läsåret innan, 2015.

– En av de främsta anledningar till att fler vill starta utbildningar är att arbetslivet börjar se mer och mer vinster i den här utbildningsformen. För arbetsgivarna är yrkeshögskolan ett utmärkt sätt att hitta kompetenta medarbetare med utbildningar som är skräddarsydda efter branschens behov, säger Johan Blom, chef för utbildningsavdelningen på Myndigheten för yrkeshögskolan.

I takt med att antalet utbildningsplatser ökar, söker sig även allt fler studenter till yrkeshögskolan.

– Under 2014 var det 4,7 sökande per plats. Det kan jämföras med 2012 och 2013, då motsvarande siffra låg på 4,2 respektive 4,4 sökande.

Det startas rekordmånga nya yh-utbildningar. Finns det jobb efter examen?

– Arbetsmarknaden är i ständig förändring. Därför gör vi kontinuerliga analyser av hur behoven kommer att se ut under de närmaste åren. Vi kan också se att mellan 85 och närmare 90 procent av alla yh-studenter har jobb ett år efter att utbildningen är klar, och ungefär 60 procent av dem har jobb helt inom det yrke som de har utbildat sig till.

Ett exempel på en helt ny yrkesroll som kommer att skapas inom yrkeshögskolan är undersköterska med specialistkompetens inom världsfärdsteknologi. Utbildningen, som kommer att drivas av Yrgo i Göteborg, startas 2017 med 30 platser.

– Det börjar dyka upp fler och fler tekniska hjälpmedel som kan underlätta vardagen för både brukare och personal. Den här utbildningen, som är för redan yrkesverksamma undersköterskor, startas för att öka spetskompetensen när det gäller teknik inom vårdbranschen, säger Ann-Cathrin Gilbertsson, utbildningsledare på Yrgo.

Samhället digitaliseras i snabb takt, vilket får som följd att den offentliga sektorn står inför stora förändringar. Ann-Cathrin Gilbertsson hoppas att den nya utbildningen ska kunna skynda på digitaliseringsprocessen inom vårdbranschen.

– För att säkerställa att god vård och omsorg i framtiden måste vi implementera ny teknik som exempelvis trygghetskameror och appar till smarta mobiler. Lyfter vi undersköterskornas teknikkunskaper kommer de sedan ta det kunnandet med sig ut i verksamheten.

Fakta:

Här finns flest nya yh-utbildningar

1. Stockholm 105

2. Västra Götaland 102

3. Skåne 53

4. Jönköping 22

5. Östergötland 21

Antal yh-utbildningar.

Utbildningsområdena som växer mest

1. Ekonomi, administration och

försäljning 5 490

2. Teknik och tillverkning 4 916

3. Samhällsbyggnad och

byggteknik 3 806

4. Hälso- och sjukvård 3 086

5. Data/IT 2 640

Antal utbildningsplatser.

Flest nya platser per 10 000 invånare (20–64 år)

1. Jönköping 63

2. Västra Götaland 63

3. Södermanland 57

4. Västernorrland 55

5. Stockholm 51

Antal utbildningsplatser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.