Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jobben som tillhör framtiden

Säkert jobb. Daniel Skepp, 31, i Stockholm tillhör vinnarna på den framtida arbetsmarknaden. Som audionom arbetar han med hörselvård och det är inte troligt att hans jobb kommer att ersättas av datorer. Enligt Arbetsförmedlingen kommer efterfrågan att vara stor. ”Det känns bra. Ett tag var jag inne på musikbranschen, men där är arbetsmarknaden inte särskilt stabil. Därför valde jag att bli audionom i stället”, säger han.
Säkert jobb. Daniel Skepp, 31, i Stockholm tillhör vinnarna på den framtida arbetsmarknaden. Som audionom arbetar han med hörselvård och det är inte troligt att hans jobb kommer att ersättas av datorer. Enligt Arbetsförmedlingen kommer efterfrågan att vara stor. ”Det känns bra. Ett tag var jag inne på musikbranschen, men där är arbetsmarknaden inte särskilt stabil. Därför valde jag att bli audionom i stället”, säger han. Foto: Magnus Hallgren

Är du telefonförsäljare, växeloperatör eller urmakare? Då har du ett utrotningshotat yrke. I framtiden kan du ha större chans att få jobb som organagent.

– Vi står inför en teknisk revolution som kommer att skapa helt nya sysselsättningar, säger forskaren Torbjörn Lundqvist.

Ny forskning visar att så stor andel som 47 procent av alla jobb i USA kan komma att ersättas av robotar eller datorer inom 10–20 år. När samma modell använts för att sia om den danska och finska arbetsmarknaden har siffran blivit kring 35 procent.

– Vi har inte gjort den analysen för Sverige men förmodligen ligger vi där någonstans i krokarna, säger Carl Benedikt Frey, doktor i ekonomisk historia vid Lunds universitet och en av författarna till studien vid Oxford Martin School.

I farozonen befinner sig huvudsakligen låglöneyrken som inte kräver högre utbildning.

Många arbetsuppgifter inom tillverkningsindustrin har redan försvunnit. Nu sprider sig trenden till områden som logistik, försäljning, administrativa yrken, konstruktion och transport. Exempel på utrotningshotade jobb är telefonförsäljare och urmakare.

Däremot kommer jobb som kräver stor social kompetens och kreativitet troligen att finnas kvar, eftersom mänskliga faktorer är svåra att ersätta.

– I så fall måste datorerna bli mer mänskliga än människan, säger Carl Benedikt Frey.

Frågan är då var man kommer att hitta jobben i framtiden.

Sannolikt där majoriteten redan finns – inom basala behovsyrken som vård, omsorg, skola, tillverkning, distribution och försäljning, menar arbetsmarknadsforskaren Torbjörn Lundqvist på forskningsinstitutet Ratio.

– Men uppgifterna kommer att förändras i takt med teknikutvecklingen. Många yrken kommer att framstå som nya, även om de fortfarande fyller samma funktioner, säger han.

Samtidigt fortsätter kunskapssamhället att expandera. Analys, forskning och kunskapshantering får större betydelse och allt fler yrken kommer att kräva högre utbildning. Forskarna spår en teknisk revolution som skapar helt nya jobb. Och med ny teknik följer ny etik.

Två konkreta yrken som enligt framtidsforskare kan bli verklighet är organagent samt planerare av livets slut. Den förstnämnda förhandlar lagligt om levande och konstgjorda organ, medan den sistnämnda hjälper människor att styra hur de vill dö och när.

– Många jobb kommer också att skapas av samhällsutmaningar som tillgång på rent vatten, sanitet och boende, säger Torbjörn Lundqvist.

Arbetsförmedlingen yrkesprognoser, som sträcker sig fem–tio år framåt i tiden, visar att det kommer att behövas fler anställda inom skola, vård och omsorg.

– De som är på väg in i grundskolan nu tillhör väldigt stora årskullar. Dessutom kommer vårdbehovet att öka när stora årskullar som nu går i pension blir riktigt gamla, säger Fredrik Ribbing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Läkare, tandläkare och undersköterska är förhållandevis säkra kort. Dessutom behövs folk inom data- och teknikyrken, exempelvis systemutvecklare, civilingenjörer och högskoleingenjörer.

– Generellt sett har högutbildade lägre arbetslöshet. Se till att åtminstone genomföra en gymnasieutbildning, det är närmast ett krav i dag på arbetsmarknaden. Men välj utbildning med både hjärta och hjärna, säger Fredrik Ribbing.

Säkra och osäkra jobb

De här yrkena finns sannolikt kvar om 10–20 år...

Psykolog, personlig tränare, mikro-biolog, kemiingenjör, vd, kurator, rymdingenjör, koreograf, dietist, läkare, audionom, antropolog.

... och de här försvinner:

Telefonförsäljare, växeloperatör, urmakare, graverare, handsömmerska, maskinoperatör, bibliotekstekniker, radiooperatör, kassabiträde, receptionist.

Källa: "The Future of employment: How susceptible are jobs to computerisation" av Carl Benedikt Frey och Michael A. Osborne

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.