Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Jobbpolitiken splittrar allianspartierna

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra. Foto: Eva Tedesjö

Jobbpolitiken splittrar allianspartierna. C, KD och L vill lagstifta om lägre ingångslöner, men Moderaterna säger nej. ”Jag tänker inte sätta mig och förhandla om att riva upp den svenska modellen”, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Under onsdagen möttes de flesta av riksdagspartiernas ledare i en debatt om utmaningarna med att få in fler nyanlända i jobb.

Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna har föreslagit olika modeller för att lagstifta om lägre ingångslöner för nyanlända om inte arbetsmarknadens parter kan komma överens om en lösning förhandlingsvägen.

Moderaterna har varit skeptiska till sådana lösningar och inför debatten stängde partiledaren Anna Kinberg Batra dörren till att lagstifta om lönerna.

– En moderatledd regering kommer inte att lagstifta om sänkta löner, säger Anna Kinberg Batra.

M har ett förslag som partiet kallar för första jobbet-anställning och som innebär att avtalsenlig lön betalas ut för 60 procent av arbetstiden och resten av tiden ska utgöras av utbildning. Kritiker till förslaget menar att det i praktiken är ett sätt att införa sänkta ingångslöner.

– Vårt förslag innebär att man får betalt precis enligt den ordning vi har för den tid man jobbar, och att man får möjlighet att utbilda sig för att lära sig jobbet på jobbet. Sådan behöver vi mer av, säger Anna Kinberg Batra.

Liberalernas partiledare Jan Björklund är kritisk till att Moderaterna stänger dörren för att lagstifta om sänkta löner och att M gör det utan att först ha förhandlat med de övriga allianspartierna. Han håller fast vid att det kan behövas lagstiftning om sänkta ingångslöner.

– Vi har olika uppfattning i den här frågan. Alternativet för de här lågutbildade invandrarna är att antingen ta något enklare jobb eller så kommer de att hamna i åratal i utanförskap och på bidrag. Där har vi uppenbarligen lite olika synsätt på hur allvarligt detta problem är, säger Jan Björklund.

I riksdagsdebatten markerade även statsminister Stefan Löfven mot förslagen om sänkta ingångslöner.

– Vi Socialdemokrater kommer aldrig att acceptera statligt satta fattiglöner. Det ska löna sig att arbeta, punkt, sade Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.