Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jobs-hyllningar strömmar ut

Steve Jobs.
Steve Jobs. Foto: Paul Sakuma / AP Photo
Efter beskedet om att Steve Jobs avgår strömmade under torsdagen hyllningarna ut på Twitter och bloggar. Många kallar honom en av de viktigaste ikonerna inom IT-industrin.

"Jag chockades när jag fick höra nyheten", skriver Belinda Liu, som Reuters träffar i en Apple–butik i Shanghai.

"Jag är förvånad över att han avgick precis före lanseringen av Iphone 5".

Apples lansering av nästa modell av succételefonen Iphone väntas i oktober.

Eric Schmidt, ordförande för sökmotorjätten Google Inc, deltar också i hyllningarna.

"Steve Jobs är inte vår fiende. Han är en veteran och ansedd aktör i branschen", skriver han i en kommentar.

"Steve Jobs är den mest framgångsrika vd USA har haft under de gångna 25 åren. Han har på ett unikt sätt kombinerat artistisk känsla och ingenjörens visioner för att bygga ett enastående företag... En av de största amerikanska ledarna i historien".

På den kinesiska mikrobloggen Weibo beskriver redaktören Wang Lifen från nätsajten Umiwi hur Apples produkter i dag finns överallt.

"Jag ringer varje dag med min Iphone 3, skickar mina mikroblogginlägg med Iphone 4, joggar till musik nedladdad från Itunes, lyssnar på musik i min Ipod, använder applikationer från App Store och surfar på nätet med min Macj – aldrig förr har ett företag varit så djupt involverat i mitt liv", skriver han.

Samtidigt tonar branschfolk ned risken för att Apple ska tappa marknadsandelar efter Jobs frånträde.

– Apple har redan ett starkt grepp om marknaden som ikon och tack vare sina produkter, så jag tror inte det kommer hända något avgörande till följd av Jobs frånvaro, säger en anställd på Samsung i Sydkorea till Reuters.

Steve Jobs besked om att han avgår fick Apple-aktien att falla kraftigt i efterhandeln. En förväntad reaktion efter ett förväntat besked, enligt Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission. Hur framtiden ser ut för Apple är svårt att sia om. Nordman-Knutson pekar på andra företag, som Microsoft och Nokia, där en kreativ vd avgått och bolaget sedan fått svårare att hävda sig på marknaden.

– Apple gör ju inga produkter som är bättre än andra men det finns något konceptuellt med märket som är fantastiskt. Men man ska komma ihåg att Apple inte alltid varit fantastiskt.

Att Steve Jobs först blev utkastad ur Apples styrelse under 1980-talet för att sedan återkomma när bolaget var nere i en dal och vända det till den framgångsmaskin det nu är, gör att efterträdaren Tim Cook får ett enormt stort och svårt uppdrag, menar Helena Nordman-Knutson.

– Tim Cook är bra och kommer inte köra ner Apple i källaren, men han är ingen visionär som Jobs. Jobs är en ikon, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.