Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/johan-brun-om-pandemin-lakemedelsindustrin-har-forstatt-att-samarbete-ar-bra/

EKONOMI

Johan Brun om pandemin: ”Mina egna och andras prognoser ofta felaktiga”

Foto: Johan Nilsson/TT

Johan Brun är läkare med 20 års erfarenhet på tunga poster i läkemedelsföretag.

Han kommenterar en fjärde coronavåg så här:

– Vi kanske kan få en ny våg av smittsamhet, men nog inte en våg av svårt sjuka som belastar sjukvården och ger ökad dödlighet.

Johan Brun jobbade som läkare i 25 år, men övergick sedan till läkemedelsindustrin – det blev nästan 20 år som medicinskt ansvarig på först Astra Zeneca, sedan Pfizer i Sverige.

Det handlar om en kapitalintensiv bransch med långa ledtider som präglas av en stenhård konkurrens.

– Jag minns hur det var, med låsta laboratorier, de var det hemligaste som fanns. Men så småningom insåg bolagen att det fanns spjutspetskunskap även i den akademiska forskningen och startup-bolag och började öppna sig. Jag tror att Pfizer halverade sin egen forskning och i stället satsade pengarna hos andra.

Och pandemin är beviset för att strategin var lyckad?

– Ja, ensam är inte stark. Pfizer hade redan ett samarbete med Biontech, Astra Zeneca med universitet i Oxford.

– Jag är imponerad över den uppslutning som skett kring covid – och hur branschen ställt om. Från att ha haft fokus på avancerade precisionsmediciner för en mindre grupp mycket sjuka människor till att försöka behandla miljarder människor. Samarbete blir den nya modellen.

Johan Brun, läkare och expert på läkemedelsindustrin
Johan Brun, läkare och expert på läkemedelsindustrin Foto: Gunilla Lundstrom

Vilket vaccin är bäst?

– Både Pfizer och Astra Zeneca har väldigt bra vacciner som överträffat förväntningarna. Sannolikt är Pfizers lite bättre om man jämför dem. Det ska bli spännande att se hur Novavax levererar, man verkar ha bra data och det är roligt med en svensk koppling (en del av vaccinet tillverkas i Uppsala, reds anm).

Johan Brun har nyligen slutat efter 2,5 år som medicinsk rådgivare på Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen och har följt pandemin från dess utbrott. Hans sista veckokrönika, den 30 juni, på organisationens hemsida, har rubriken ”Slutet på pandemin närmar sig” – men nämner inte ordet ”delta”.

Skulle du sätta samma rubrik i dag?

– Jag tror det, frågan är hur snabbt det går. Om det är något jag tröstar mig med så är det att alla pandemier tar slut, i genomsnitt efter tre år. Nu har det gått 1,5 år och med tanke på att vi för första gången har haft möjlighet att påverka den vore det konstigt om vi inte ser ett slut.

Men delta-varianten då?

– Vi pratar om den mest smittsamma mutationen hittills, men den verkar inte ge så allvarliga skador eller belasta sjukvården och ge ökad dödlighet. Men detta är västvärlden – vi kommer att se utbrott i Afrika, Asien och Latinamerika under lång tid.

Här kan man invända med Johan Bruns egna ord från sista krönikan: ”Både mina egna och andras prognoser har under året som gått oftast visat sig vara felaktiga.”

– Ja, det har visat sig extremt svårt att förutspå, men vi lär oss ju nytt hela tiden.

Han ger exempel: Forskare påstod i början att 96 000 riskerade att dö av covid-19 i Sverige, så blev det ju inte alls. Det pratades om att Afrika skulle vara lindrigt drabbat på grund av sina många unga människor – nu vet vi bättre.

– Och gränsen för flockimmunitet har flyttats uppåt, först 40 procent, sedan 60 procent – i dag talar man om 80-90 procent och behovet av att vaccinera även unga människor.

Johan Brun arbetade som allmänläkare under den svåra influensapandemin 1993, och reflekterar:

– Då hade vi nästan lika stor överdödlighet som när covid-19 härjade som värst i fjol – men det rapporterades inte som nu. Jag har aldrig under mina 45 år varit med om sådan massmedial bevakning, sådan intensiv rapportering och sådan politisering av olika beslut.

Hur bra har den svenska strategin varit?

– Svensken har nog haft det ovanligt bra jämfört med andra länder; vi har haft inskränkningar men inom rimliga ramar. Och vi vet från flera studier att kopplingen mellan restriktioner och utfall i smittspridningen är mycket svag.

– Den stora lärdomen här är äldreomsorgen, där vi i början hade ett i det närmaste kaotiskt läge med okontrollerad smitta. Jag hoppas att vi kommer att åtgärda detta, inklusive de anställdas arbetsförhållanden.

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt