Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Johan Schück: Brist på mening i tillvaron är en riskfaktor

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
Många ungdomar som går sysslolösa och varken arbetar eller studerar, det är en bakgrund till upploppen i Husby. Men denna situation skiljer sig inte särskilt från andra stadsdelar på Järvafältet. Risken för social oro finns på fler håll.

Det behövs en utlösande faktor för kravaller av det slag som har brutit ut i Husby. Varje stadsdel har sina egna omständigheter, utöver vad som kan utläsas i statistiken över de sociala och ekonomiska förhållandena. Men ungdomars brist på mening i sin tillvaro är en riskfaktor som finns på många andra håll.

Andelen ungdomar som varken arbetar eller studerar är hög i Husby, enligt en SCB-beräkning rör det sig om närmare 30 procent. Jämfört med övriga Stockholm är det färre i åldern 20–24 år som arbetar och fler som är beroende av försörjningsstöd. Relativt många har enbart grundskola och gruppen som saknar behörighet till gymnasieskolan är större än för Stockholm som helhet.

Här finns mycket av den bakom­liggande förklaringen till upp­loppen i Husby. Det är fråga om ett verkligt utanförskap, där ungdomar med svag tillhörighet i arbetsliv och skola lättare än andra grips av hopplöshet inför framtiden. En tändande gnista kan räcka för att detta ska få destruktiva följder som främst drabbar utsatta människor i den närmaste omgivningen.

Liknande har hänt i förorter till Paris, London och andra stor­städer. Etnisk bakgrund spelar sin roll men är inte i sig själv avgörande. Det finns många stadsdelar med en hög andel utrikes födda där det inte bryter ut social oro.

Men Husby är samtidigt inte så speciellt, jämfört med övriga Järvafältet och en del andra stadsdelar i Stockholms närhet. Sifforna som visar på bristande förankring ser inte heller bättre ut för delar av Göteborg eller Malmö, liksom flera andra svenska städer.

Därför gäller det att komma ihåg vad som är grundläggande: att motverka sysslolöshet och få fler ungdomar i arbete eller studier. Då blir faran mindre för social oro, av det slag som gör alla berörda till förlorare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.