Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brist på reformer ett sänke för landet

Indien är i en ekonomisk svacka, vilket landets regering bär ansvar för. Det är ett misslyckande för premiärminister Narendra Modi att tillväxten nu är nere under 6 procent.

Narendra Modi möttes av stora förväntningar, när han kom till makten för tre år sedan. Nu skulle Indien få en handlingskraftig ledare som förstår ekonomi och tar itu med den hämmande byråkratin. Detta hade länge saknats.

I början verkade det lovande. BNP-tillväxten steg till närmare 8 procent per år, vilket betydde att Indien i det avseendet passerade Kina. Framgången byggde till stor del på förväntningar om Narendra Modis kommande reformer.

Nu ser det inte längre lika ljust ut. Indien har visserligen alltjämt en modern sektor i ekonomin, bland annat med framgångsrika it-företag. Det finns en stor medelklass som lever på relativt hög materiell nivå.

Men för att råda bot på den utbredda fattigdomen behövs betydligt mer. Det krävs en hög ekonomisk tillväxt och reformer som sprider välstånd till befolkningen i stort.

Där har Narendra Modi inte lyckats. Tillväxten under årets andra kvartal var nere på 5,7 procent och orsaker finns i regeringens politik.

Det krävs en hög ekonomisk tillväxt som sprider välstånd till befolkningen i stort.

Det brutala utbyte av indiernas pengar som tidigare genomfördes har fått ekonomin att stanna upp. Syftet var gott, så tillvida att det handlade om att bekämpa korruptionen och minska den svarta sektorn.

Resultatet, åtminstone på kort sikt, blev dock en oreda där livsviktiga betalningar inte längre fungerade. Det är inte så konstigt eftersom 86 procent av alla pengar plötsligt gjordes ogiltiga, vilket orsakade en rusning mot bankerna.

Reformen som skulle riva ner handelshindren mellan Indiens delstater har inte heller blivit någon succé. Behovet var uppenbart, eftersom landet är ekonomiskt splittrat och inte har kunnat fungera som en enhetlig marknad.

Den ordning som har kommit i stället är dock så fylld av krångel att situationen inte har blivit mycket bättre.

Dit hör att man har sex olika skattesatser för momsen, vilket lämnar fältet fritt för politiska påtryckningar. Små restauranger betalar mindre moms än andra, medan de som har luftkonditionering betalar mer.

Ekonomin drivs fortfarande delvis utifrån politiska direktiv. Centralbankschefen Raghuram Rajan, en mycket erkänd USA-utbildad ekonom, var alltför självständig och avpolletterades.

Narendra Modi blev därmed av med en frispråkig kritiker och pådrivare.

Indien är fortfarande ett land med stor potential. Troligen återhämtar sig tillväxten i ekonomin, såvida det inte kommer fler skadliga ingrepp. Men för att höja utbildningsnivån, förbättra infrastrukturen och mycket annat som utvecklar landet behövs omfattande reformer.

Nu återstår att se vad Narendra Modi kan åstadkomma under knappt två år till nästa val. Indiens styrka är att demokratin fungerar. Om indierna vill, går det bra att byta regering.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.