Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Johan Schück: Det kan bli en förtroendekris för Magdalena Andersson

Finanspolitiska rådet riktar skarp kritik mot Magdalena Anderssons bild av svensk ekonomi. Dagens Nyheters samhällsekonomiske krönikör Johan Schück förklarar vad det innebär.

Vad innebär Finanspolitiska rådets kritik?

– Kritiken går ut på att Magdalena Andersson ger en överdrivet negativ bild av läget i de offentliga finanserna och att hon själv är på väg att bryta mot det fastställda överskottsmålet, utan att sätta något annat i dess ställe. Detta skapar en osäkerhet och innebär, enligt rådet, att trovärdigheten hos finanspolitiken riskerar att skadas.

Vad kan kritiken få för konsekvenser?

– Följden blir en debatt som är besvärande för regeringen och kanske även en förtroendekris för Magdalena Andersson som finansminister. Däremot finns det inget tvång att ta hänsyn till Finanspolitiska rådets uppfattningar. Vad som ytterst kan hända, om regeringen helt negligerar kritiken, är att rådets ledamöter väljer att avgå.

Hur kan det vara så stor skillnad på Anderssons bild av svensk ekonomi och rådets?

– Skälet är Magdalena Andersson har valt att fortsätta med sin retorik från valrörelsen, samtidigt som vill komma bort från vad som tidigare sagts om överskottsmålet. Finanspolitiska rådet gör däremot en strikt ekonomisk bedömning av läget och utgår från att det befintliga ramverket för finanspolitiken även i fortsättningen ska gälla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.