Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fortsatt höga skulder hotar stabiliteten

Arbetare på fabrik under rundtur arrangerad av Kinas kommunistparti under partiets kongress.
Arbetare på fabrik under rundtur arrangerad av Kinas kommunistparti under partiets kongress. Other: WANG ZHAO/AP/TT

Kina behåller sin snabba tillväxt i ekonomin. Det känns stabilt, men kan ha oroande orsaker. En av dem är att den höga skuldsättningen, trots varningar, fortsätter uppåt.

Kineserna är snabbare än andra och har redan räknat ut sina tillväxtsiffror för årets tredje kvartal. I Sverige blir de inte färdiga förrän i slutet av november.

I Kina kunde man lägligt nog visa upp en stabil BNP-ökning med 6,8 procent under kommunistpartiets pågående kongress.

Alla borde vara nöjda med detta som tyder på att hotet om en avmattning är överdrivet. Prognosmakare i de många länder där man noga följer Kina tycks ha bekymrat sig i onödan. Men helt ogrundad har oron kanske inte varit. Det är orimligt att tillförlitlig statistik skulle kunna tas fram så raskt i världens näst största ekonomi.

I brist på andra uppgifter finns dock inte mycket mer att utgå från. Frågan blir då vad den stabila BNP-utvecklingen egentligen säger om kinesiska ekonomin.

En positiv tolkning är att Kina sköter ekonomin väl. För detta borgar de senaste 25 årens omvandling. Under detta kvartssekel har kineserna överträffat alla förväntningar och byggt upp en ekonomisk stormakt.

Ett ekonomiskt bakslag för Kina kan få politiska följder, inhemskt och globalt.

Kina har starka företag och investerar stort i andra länder. Samtidigt är man på väg att ersätta sitt ensidiga exportberoende med en mer hemmamarknadsinriktad utveckling, där kinesernas egen efterfrågan betyder mer.

Tjänster väger nu allt tyngre i förhållande till industrin. Det gör att Kinas tillväxt kan bli mindre miljöskadlig och resursslösande än hittills.

Mer kritiskt kan man dock undra hur mycket som tillväxten drivs av de senaste årens snabbt stigande skuldsättning.

Skulderna, som främst ligger i de kinesiska företagen, uppgår nu till mer än 250 procent av BNP. Det är dubbelt så stor andel som för tio år sedan. Internationella valutafonden, IMF, och andra bedömare har varnat Kina för att låta skulderna fortsätta öka. Samtidigt vill man inte heller se en alltför snabb skuldminskning som också kan hota stabiliteten i Kina och världsekonomin.

Det är möjligt att Kina lyckas med en sådan balansgång. Där finns hög ekonomisk kompetens som anlitas av den politiska ledningen. På senare tid har också en del aktiva åtgärder för att dämpa skuldsättningen satts in.

Men mer återstår att göra. Inför partikongressen, där president Xi Jinping skulle stärka sin ställning, har ledningen avvaktat med svåra beslut. I stället är man mån om att hålla fasaden uppe.

Vad som väntar framöver har kongressen ännu inte har gett svar på. Men för Kina är det viktigt att undvika en finanskris. För ledningen gäller samtidigt att kommunistpartiets maktställning inte får riskeras.

Ett ekonomiskt bakslag för Kina kan få politiska följder, inhemskt och globalt. Det vill man givetvis undvika. Att hålla kontroll är ändå det mest väsentliga för Xi Jinping.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.